OffNews.bg

Вегани скочиха срещу тв водещ: Не сме психично болни!

Вегетарианци и вегани се засегнаха от гост-водещия в сутрешния блок на Нова тв Константин Вълков - според тях той тиражирал невярна информация. Това провокира в отворено писмо до собственика на Нова телевизия Дидие Щосел от Българското вегетарианско общество да изложат протеста си във връзка с "непрофесионалното отношение на водещ на сутрешния блок на Нова тв "Здравей, България". 

В писмото настоява за отстраняването на Вълков, който същевременно е и журналист и водещ в Дарик радио, от ефира на телевизията "поради пълната му липса на професионализъм". Причината е, че той е цитирал лъжлива информация от Международния класификатор на болестите, "позовавайки се на информация, подадена му писмено от негов приятел". 

"Въпросната точка не само не третира вегетарианството, но и нищо подобно на цитираното от г-н Вълков („уврежданията на младия организъм до 27 г. възраст, вследствие на вегетарианство, могат да се състоят в...“)", се посочва в писмото като е приложен текста от класификатора на английски език. 

Според организацията тиражираната информация за това, че вегетарианството е определено като хранително разстройство и/или психично заболяване, е "измислена" и циркулира в интернет от години. В тази връзка те поискали официален отговор от регионалния представител на Световната здравна организация (СЗО) д-р Михаил Околийски.

"Такъв отговор получихме и го прилагаме като прикачен файл към настоящето писмо. Но всеки човек, който проявява интерес, може сам да се убеди в достоверността на гореизложените факти, като лично провери в класификатора на болестите (достъпен онлайн на сайта на СЗО) и се увери, че няма подобен параграф, който третира вегетарианство и веганство по какъвто и да е начин и в подобен контекст. Ако за обикновените хора е препоръчително да проверяват информацията си, то за журналистите е задължително да го правят, защото в противен случай се хвърлят лъжливи твърдения, които оставят в публичното пространство некоректни впечатления относно хората, които споделят вегетариански или веган начин на живот. Считаме това за изключително непрофесионално и една уважавана медия, каквато е Нова Телевизия, не бива да го толерира", се посочва още в писмото.

Вегетарианците коментират и твърденията, че в Италия има предложения за промени в Наказателния кодекс, които третират веганстното и вегенарианството като престъпления. Прилагайки преведения текст, веганите обясняват, че от него става ясно, че в Наказателния кодекс се "третира всеки един нездравословен хранителен режим".

"Сами по себе си нито всеядна, нито вегетарианска или веган диета са непременно здравословни. От друга страна, много уважавани диетологични асоциации в свои официални становища препоръчват балансирания вегетариански и/или вегански режим като здравословнен начин на хранене, подходящ за всяка една възраст и водещ до преодоляване или предотватяване на редица сериозни заболявания, в това число сърдечно-съдови, онкологични, диабет тип 2 и др. Недопустимо е в българското общество невежеството да се толерира и пропагандира. Журналистическата етика изисква не просто да се дава публична трибуна на двете гледни точки, но и журналистите да са непредубедени, да търсят истината и да не изкривяват фактите (в дадения случай, убедено цитиращи точки и алинеи, които не съществуват като съдържание)", се посочва още в писмото.

Веганите искат право на отговор в студиото на Нова тв и отстраняването на Вълков от "длъжността гост-водещ на сутрешния блок "Здравей, България". 

Моля, не подронвайте авторитета си на уважавана медия с подобни „недоразумения“!, завършва писмото, което е подписано от Александра Вали, председател на Управителния съвет на вегетарианското общество.