OffNews.bg

Във Варненско местят бежанците без напрежение, но с информация в последния момент

Като се изключат притесненията от липсата на информационна кампания какво става, къде ще отидат, има ли възможност за медицинско обслужване, работа и последваща интеграция, няма особено напрежение сред напускащите хотелите край Варна украински бежанци в последния ден на програмата за временното им настаняване.

Това сочат наблюденията на участващи в няколко групи български и украински доброволци от Варна.

В града организацията е стройна и извън обявените за 29 и 30 май логистични коридори с автобуси и влакове за извозване на бежанци към вътрешността на страната от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), огромна част от украинските граждани са разместени в други бази именно с помощта на доброволци.

Между 350 и 400 бежанци отпътуваха преди малко с извънреден влак за Сливен, а оттам ще бъдат откарани към Елхово. До края на следобеда е предвиден втори подобен влак, с по-малко хора.

Около 100 от най-тежко болните, вкл. и хора с увреждания, които нямаше къде да отидат, вече са настанени в района на Кабакум, в база „Железничар“, пояснява Ваня Добрева - председател на Асоциация „Хипофиза“, която съдейства на десетки от бежанците с тежки здравословни проблеми, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства и терапии.

Базата е от соц време, няма адекватен достъп за инвалидни колички, но само това е налично в района на Варна.

Преди дни варненският областен управител Благомир Коцев коментира, че във ведомствени бази в областта има между 500 и 1000 места, но те се пазят само за най-нуждаещите се.

До последно на 31 май се анкетираха украинци, организирани бяха и автобуси, които да обикалят хотелите в курорта "Златни пясъци", за да извозят желаещите към жп гарата във Варна, каза по-рано през днешния ден Коцев. Броят им беше между 350 и 400.

Добрева разказва и че преди дни е предоставила списък с около 300 души на ДАБ и здравното министерство с хронични или тежки заболявания, чието настаняване трябваше да се съобрази със здравословните им проблеми.

Във Варна успяхме да се организираме, но настанени в Слънчев бряг казват, че никой не ги е потърсил, допълва тя.

Неофициално във Варна в доброволческите групи се говори, че има много малко ведомства, институции или държавни предприятия, които са предоставили базите си за вече спряното – от 30 май, разместване на украинските граждани във вътрешността на страната. Затова на първо време се ползват поне две от трите бази на БДЖ - в Паничище и „Железничар“ край Варна.

В Балчик хотелиерите, които започнаха да приютяват бежанци сред първите в страната - още в края на февруари, са подсигурили преместването и настаняването им преди изтичането на крайния срок на 31 май. Няма хора, оставени без подслон или нуждаещи се да бъдат дислоцирани в буферни центрове. Където е възможно – в Балчик вече започнаха да пристигат скандинавски туристи, остават по няколко бежанци, докато решат накъде да тръгнат или успеят да си уредят работа и квартира. Както почти навсякъде по морето, намирането на квартири за дългосрочен престой е трудно, а наемите понякога скачат в пъти.

Само за седмица – между 23 и 29 май, напускащите България украински граждани през Румъния са достигнали 18 хил. души, а едва около 8 хил. са влезли в страната, сочат данните на Гранична полиция.

Трафикът е засилен в последните 10 дни, разказват доброволци от подкрепителните пунктове, които посрещаха на Дуранкулак бягащите от войната. В последните дни на моменти дори се образуват колони от чакащи да преминат автобуси и коли. Не всички украинци обаче се прибират в родината си. Немалка част от тях се местят в други държави на ЕС.

Тенденцията потвърждава и говорителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) Борис Чеширков. Делегация от организацията е в България по покана на правителството. По думите му, има украинци, които се завръщат в родината си не само от България, но и от Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Не може обаче да се говори за трайно завръщане. Мнозина се прибират само за да видят близките си или да проверят дали домовете им са цели.

А иначе някои от добролците на Дуранкулак неофициално споделят, че изпращат връщащите се във воюваща Украйна нейни граждани „с наведени очи“.