OffNews.bg

Въпреки писмото от ЕК Денков твърди, че при него няма забавяне на оперативната програма

Въпреки писмото на Европейската комисия служебният министър на образованието проф. Николай Денков заяви днес, че неговият екип не е допуснал забавяне по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Както OFFNews първи писа, в писмото от края на март от ЕК изразяват притесненията си от сериозното закъснение на процедурите по ос 1 (за научна инфраструктура). Това може да струва на България много милиони левове.

От ЕК отбелязват, че до допълнително забавяне е довело решението на служебния ръководен екип на МОН да прекрати поръчката за избор на фирма за оценители по проектите за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност. На пресконференция за програмата днес Денков заяви, че не е било възможно това да бъде избегнато и че това не е довело до допълнително забавяне.

Той упрекна предшествениците си, в частност екипа на Меглена Кунева, че са задали много ниски критерии и че не са се съобразили с договореното с ЕК.

Според Денков писмото от ЕК изразявало опасения дали оценителите ще бъдат набрани в срок, а това вече е факт. Той увери, че решението на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени решението му за спиране на поръчката, няма да забави процедурите. Оценяването тече, а решението на КЗК се обжалва от МОН и последната дума ще има Върховният административен съд.

Според Управляващия орган на програмата прекратяването на поръчката за избор на фирма и минаването към директно привличане на оценители е спестило половината пари от тези, които е щяло да бъдат дадени при работа с фирма-посредник.

Разходите за работата на оценителите ще бъдат до 900 хил. лв.

В момента проектите за центрове за върхови постижения и за центрове за компетентност се оценяват за административно съответствие и допустимост, без да получават точки. До края на май ще бъдат пописани договорите с оценителите и те ще бъдат разпределени в оценителни комисии. Те ще оценяват между 5 юни до 20 юли 2017 г. Планирано е договорите с победителите в конкурса да бъдат сключени до края на септември 2017 г. 

Съществен напредък по отношение на всички предварителни условия за реализацията на оперативната програма отчете зам.-министър Ваня Стойнева. Съгласувано с ЕК бяха разделени отговорностите на ниво заместник-министри; подготвени са вътрешни правила на МОН за избор на експерти, които да бъдат включени в екипите за организация и управление на проекти, изпълнявани от МОН; беше анализиран капацитетът на МОН да изпълнява проекти; екипите на проектите бяха оптимизирани и с тях бяха проведени две обучения, изброи Стойнева.

Служебният екип е свел до минимум риска от загуба на средства по оперативната програма, увериха Стойнева и Денков.

В резултат на тези усилия ще бъде наложена финансова корекция като процент не от цялата договорена сума по програмата до момента - 334 млн. лв., а като процент от 42,630 млн. лв. Това са договорените средства по процедурите за интеграция в детските градини и училищата и за докторанти и постдокторанти. Конкретният размер на финансовата санкция ще бъде определен след повторна оценка на 60 проекта, избрани на случаен принцип.

В края на служебния мандат извършените плащания по ОП НОИР са с 20% повече в сравнение с началото на февруари 2017 г., отчете още Стойнева. Към днешна дата те са в размер на 48 274 157,61 лв. За същия период договорените средства са 334 566 087,75 лв. или с 3,3% повече спрямо февруари т.г. 

За 23 юни 2017 г. е планирано следващото заседание на Комитета за наблюдение на ОП НОИР. На него комитетът трябва да одобри критерии за избор на нови операции, които се подготвят в момента. Това ще позволи договарянето на операции по приоритетни оси 1 и 2 (за наука и за образование) с общ бюджет от 346 млн. лв.