OffNews.bg

Валери Борисов: Знаем кой стои зад атаките на държавни сайтове

Разследващите органи знаят кой стои зад атаките на държавни сайтове, но цялата информация по случая ще бъде оповестена от тях, когато сметнат за уместно. Това каза пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Той обясни, че всеки който се изказва по темата, допълнително мотивира атакуващата страна да продължава с „поразиите“.

Борисов подчерта, че трябва да се знае, че в световен мащаб има изградена система за взаимодействие между центровете за реакция при компютърни инциденти, разяснявайки, че в България има такъв център, който се намира в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). Предвид нормалната работа и договореностите между тези центрове, те си обменят информация. Този процес протича от години и те непрекъснато обменят информация.

"Нашият център е изпратил данни по случая към американските си колеги, които са оказали съдействие в разследването. Те са ограничили броя на бот мрежите на територията на щатите, които са атакували държавните сайтове", допълва той.

"Взети са всички необходими мерки, за да спрем атаките срещу сайтове", каза още Борисов, но подчерта, че няма гаранция, че те няма да се повторят. Той настоя, че сега страната е многократно по-подготвена в сравнение с преди изборите, макар и тогава да е имало готовност за подобен сценарий.

От съображения за сигурност зам.-министърът на транспорта отказа да коментира конкретно за какви мерки става въпрос.