OffNews.bg

Уволняват ли преподаватели от УНСС заради реваншизъм

Уволнява ли ректорът на Университета за национално и световно стопанство преподаватели в университета от реваншизъм?

Три преподавателки - две от които отстранени, а третата в отпуск по болест - твърдят, че отговорът е ДА и привеждат аргументи. Ректорът проф. Димитър Димитров отрича и също се обосновава. Двете страни изложиха позициите си пред БНТ днес.

Какъв е казусът?

Трите преподавателки - д-р Мина Хубенова, д-р Татяна Иванова и Албена Макарова - сигнализират в Комисията за академична етика на УНСС с копие до ректора за нередности в провеждането на три конкурса за академични длъжности по английски и немски език. Твърдят, че те са проведени незаконосъобразно, защото университетът няма акредитация в професионално направление "Филология". Университетът не спира процедурите и преподавателките сезират Националната комисия по академична етика към министъра на образованието, която отменя конкурсите, както и една присъдена академична длъжност "доцент" (на преподавателката Калина Братанова) през 2022 г.

Днес Макарова и Иванова са уволнени, а д-р Хубенова е в отпуск по болест.

Ректорът проф. Димитров отрича реваншизъм. Едната преподавателка била уличена в плагиатство, другата - заради невземане на часове, срещу третата също имало сигнали, че не взема часове.

Обвинението в плагиатство е срещу д-р Хубенова, която коментира по този повод следното:

"Това е невярно. Не съм плагиатствала, разбира се. 7-членната комисия е съставена от петима, които не владеят немски език и те твърдят, че аз съм превела абзац от немски език. Два пъти съм проверена с академична търсачка за академично плагиатство, която е универсална, легална, МОН я е предоставило на всички университети и там категорично не съм плагиат".

Обвинените, че отсъстват от часове помолили студенти да потвърдят, че часовете са взети и "те са го направили първо писмено, а след това по техни думи са викани на разговор в "Човешки ресурси" и там също са потвърдили" - каза Хубенова.