OffNews.bg

Урок за исляма в учебник за 6 клас: Мъжът може да бие жената

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика спорове в обществото. Сред проблемите са цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа и той има право да я бие, както и неясни текстове за джихад. 

Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените, коментира един от съавторите на учебника доц. Александър Николов по бТВ. Колегата му проф. Христо Матанов допълни, че учебникът не е за самостоятелна подготовка, а има и учители, които могат да коментират с децата, че не всички писания се възприемат буквално. 

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него при подготовката на тези уроци трябва да се прави консултация с мюфтийството.

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, посочи Матанов. 

„Много е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. Сега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, смята обаче Мюмюн.