OffNews.bg

Университетът на обвинения в плагиатство ректор: МОН не забрани да го направим доктор на науките, само препоръча

Техническият университет във Варна изпрати позицията си по повод уличения в плагиатство ректор проф. Росен Василев до OFFNews. Както писахме вчера, комисия на МОН установи безспорно плагиатство в дисертацията на ръководителя на ТУ-Варна за присъждането на научната степен "доктор на науките". Според министерството има глави, в които преписаната част е не по-малко от 90%. На база становището на комисията МОН изпрати препоръка до Университета да спре провеждането на процедурата за присъждането на степента (законът не дава по-големи правомощия на министерството, министърът не може да я забрани). Това обаче се случи вчера, а журито одобри присъждането на научната степен на проф. Василев. Според сайта на ТУ решението е взето "единодушно".

Ето какво обясняват от висшето училище (публикуваме текста им дословно, без съкращения и редакция):

"Във връзка с публикациите по казуса за присъждането на научна степен "доктор на науките" на ректора на ТУ – Варна, проф. Росен Василев, ръководството на висшето училище уточнява следното:

- До този момент в ТУ - Варна не е постъпвала заповед от министъра на образованието и науката за прекратяване на процедурата за защита на дисертацията на проф. Василев за присъждане на НС "доктор на науките".

- Ръководството на ТУ - Варна не е получило официална информация от МОН относно назначаването на експертна комисия по случая, нито копие на заповедта на министъра, с която е съставена.

- Ръководството на ТУ - Варна не е получило от МОН информация за внесеното в министeрството становище на назначената експертна комисия и не разполага с копие на същото.

- В късния следобед на 07.09.2017 г., в навечерието на насроченото заседание на научното жури, в ТУ-Варна е получено писмо от МОН с препоръка за спиране на процедурата, заради постъпили сигнали със съмнения за плагиатство, които отново не са приложени за сведение на ръководството на висшето училище. Писмото има препоръчителен характер, не е оформено като заповед. 

- Процедурата, включително заключителното заседание на научното жури, е проведена съгласно Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), Правилника за приложение на ЗРАСРБ и Правилника за приемане, обучение на докторанти и придобиване на образователната и научна степен „доктор“ и научната степен „доктор на науките“ в ТУ - Варна.

- Становища против обвиненията за неправомерно ползване на чужд научен труд вече дадоха писмено пряко засегнатите като страна по случая: гл. ас. д-р инж. Ивайло Неделчев, ас. д-р инж. Тихомир Доврамаджиев, проф. дн инж. Христо Скулев. Те отговориха и публично - гл. ас. Неделчев и проф. Скулев - пред медиите, ас. Доврамаджиев - пред аудиторията по време на защитата, че обвиненията срещу проф. Василев са манипулативни, неверни и сериозно уронват и техния личен и професионален престиж.

- Научното жури заяви пред аудиторията по време на защитата категорично становище, че проблематиката, изложена в дисертацията на проф. Василев, е сложна, интердисциплинарна и е разгледана изключително задълбочено. Мнението на специалистите в научното направление, в което е защитена дисертацията, е, че подобно изследване не може да се появи за един ден, нито е по силите на един единствен специалист, че е плод на дългогодишен труд на научни екипи, които се явяват съавтори с равни права за позоваване и използване на резултатите и надграждане на вече постигнатото в съответната област. Абсурдно е да се спекулира с проблема за авторството в този случай, както и да се игнорира мнението на лично засегнатите учени.

Ръководството на ТУ - Варна уважава позицията на МОН да не издава заповед за прекратяване на процедурата, която би била в нарушение на действащото законодателство, и благодари за възможността да упражни правомощията си. Също така разбира, че ръководството на МОН е поставено в изключително деликатна ситуация от определени кръгове, които спекулативно използват за постигане на лични цели болезнена за обществото тема, каквата е темата за авторството и личния принос в научната област. Ръководният екип на ТУ – Варна е убеден, че един обективен прочит и прилагане на законовите разпоредби, ще доведе до справедливо и законосъобразно приключване на казуса без никому ненужна ескалация на напрежението и компрометиране на висшето училище".

След като стана ясно, че университетът няма да се съобрази с препоръката на МОН и ще проведе процедурата, приключила по-късно в полза на ректора, от министерството сезираха прокуратурата за случая.

Росен Василев е роден на 19.05.1963 г. Завършва Технически университет - Варна (тогава ВМЕИ) през 1988 г., специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане”, информира сайтът на Университета. Същата година печели конкурс за асистент по „Теоретична електротехника” към катедра „Теоретична и измервателна електротехника” към ТУ – Варна. Преминава през старши и главен асистент. През 2003 г. защитава дисертационен труд на тема “Изследване и оптимизация на електроснабдителните системи на промишлени предприятия в режим на понижено натоварване”. През 2006 г. се хабилитира като доцент по „Измервателна електротехника”, а през 2011 година е избран за заместник-ректор по „Акредитация и развитие” на ТУ-Варна.