OffNews.bg

Учебно помагало смути родители - нарече числата 'дебилни' и 'сакати'', а героите Льольо и Сопольо

Учебно помагало по математика смути родители заради употреба на неуместни и обидни думи в задачите.

Сигнал за това се появи в социалната мрежа.

Помагалото се нарича "Умник математик" и е изготвено от три учителски от елитната Софийска математическа гимназия. То няма задължителен характер и не е одобрено от МОН, тъй като ведомството одобрява само задължителните учебници и помагала.

В една от задачите числата са наречени "сакати", "дебилни", "коварни", "досадни" и "побъркани". Например:

"Едно число ще наричаме дебилно, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите."

В други задачи героите са кръстени Льольо, Мольо и Сопольо, а освен това Куку, Хахо, Пипи, Перко, град Льольово.

Пред bTV авторите на помагалото са коментират, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците.

"Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота. Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота", посочи една от авторките - Мария Томова.