OffNews.bg

Тръгва процедура по избора на нов български съдия в ЕСПЧ

Във връзка с изтичането на мандата на българския съдия Йонко Грозев на 12 април 2024 г. Министерството на правосъдието обявяви днес процедура по подбор на кандидати за нов български съдия в ЕСПЧ.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е международен съд със седалище в Страсбург, Франция, юрисдикцията на който се разпростира върху всички държави членки на Съвета на Европа, ратифицирали Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи („Конвенцията“), в сила за България от 1992 година. Броят на съдиите в ЕСПЧ е същият като на държавите-страни по Конвенцията. Съдиите биват избирани за мандат от девет години и не могат да бъдат преизбирани.

Процедурата по подбор на кандидати за съдия в ЕСПЧ включва следните основни етапи:

1/ публикуване на обявление за провеждане на процедура по подбор;

2/ подаване на заявление и документите на кандидатите;

3/ допускане по документи на кандидатите;

4/ писмен тест по английски и френски език за удостоверяване на степента на владеене на съответния чужд език за кандидатите, които не са удостоверили владеенето на езика с документи;

5/ публично събеседване, включително на английски и френски език, с издържалите писмения тест по чужд език кандидати и с кандидатите, освободени от неговото полагане;

6/ оценяване, класиране и обявяване на определените от Комисията кандидати в основен списък по азбучен ред и в резервен списък съобразно класирането;

7/ приемане на решение на Министерския съвет за одобряване на националните кандидати в основен и резервен списък.

Изискванията, на които следва да отговарят кандидатите, както и документите, които следва да представят, са посочени в заповед на министъра на правосъдието. Заповедта е съобразена с Препоръките, Резолюциите и Насоките на Съвета на Европа, както и докладите на Консултативната група от експерти по кандидатурите за избор на съдии в ЕСПЧ.

Кандидатите подават заявлението и необходимите документи за участие в подбора в срок до 17.00 ч. на 17 февруари 2023 г., в Центъра за административно обслужване на Министерството на правосъдието - гр. София, ул. „Славянска“ № 1 или по ел. поща на адрес: priemna@justice.government.bg .

Имената на класираните от Комисията по подбора кандидати в основен и резервен списък ще бъдат публикувани на официалната интернет страницата на Министерството на правосъдието и поставени на таблото за обяви в сградата на Министерството на правосъдието - гр. София, ул. „Славянска“ № 1.

Списъците с имената на класираните кандидати се съгласуват по реда на чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и се одобряват с решение на Министерския съвет.

Имената на одобрените кандидати и техните автобиографии се изпращат до Консултативната група от експерти по кандидатурите за избор на съдии в ЕСПЧ най-късно до 21 май 2023 г. Консултативната група е създадена от Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 2010 г. (Резолюция CM/Res(2010)26) с цел да съветва държавите - страни по Европейската конвенция за правата на човека относно и дали кандидатите за съдия в ЕСПЧ отговарят на условията, посочени в член 21, параграф 1 от Конвенцията. Съгласно условията на член 5, параграф 1 от гореспоменатата резолюция, преди да представят списък с кандидати на ПАСЕ, държавите-страни по Конвенцията трябва да препратят имената и автобиографиите на кандидатите на Консултативната група, за да получат нейното мнение. Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от списък от трима кандидати, предложени от всяка държава.