OffNews.bg

Топ урбанист от Дания ще работи за визията на зелена София

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани световно известния датски архитект урбанист Ян Геел да консултира работата за изработване на дългосрочната визия за развитието на София в частта развитие на градски зелени пространства.

Това стана ясно днес на среща между кметът на София Йорданка Фандъкова и архитект Ян Геел в присъствието на главния архитект на София Здравко Здравков, председателите на постоянните комисии към Столичен общински съвет по устройство на територията и екология – Силвия Христова и Лорита Радева, съобщиха от Столична община. 

Архитект Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други. Книгата му „Градове за хората“ бе представена вчера в Софийската градска художествена галерия. 

Ян Геел заяви, че е налице желанието и волята на ръководството на София да има визия за града, с която да се подобрят условията на живот, така че да имаме не само исторически и древен град, но и да се създадат пространства за хората да се разхождат и радват на живота.