OffNews.bg

Тази нощ времето се обръща: АПИ предупреждава шофьорите да тръгват на път готови за зима

Очаква се тази нощ времето да се промени рязко, да завалят дъжд и сняг. В тази връзка агенция "Пътна инфраструктура" разпространи предупреждение към шофьорите със съвет да тръгват на път подготвени за зимни условия.

Предстои рязко застудяване и валежи от дъжд, които с понижението на температурите в Западна България и Предбалкана ще преминат в сняг.

Прогнозата на метеоролозите е за значителни снеговалежи в Родопите, а през нощта срещу четвъртък и в Североизточна България. От силния вятър в Източна България са възможни виелици, навявания и образуване на преспи.

АПИ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, за да се осигури пътуване при зимни условия - уверява агенцията. За повишаване безопасността на движение като превантивна мярка ще се пристъпва към затваряне на отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ –api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.