OffNews.bg

Световно проучване: 44% от българите са антисемити

44 процента или почти половината от българите са антисемити, сочи ново световно проучване.

Антиеврейски настроения споделят 49 на сто от мъжете и 39 на сто от жените у нас или общо около 2,7 милиона души.

Информацията за антисемитските нагласи по света е събрана от американската правозащитна организация Anti-Defamation League чрез анкета със 11 негативни твърдения, описват популярни стереотипи за евреите. То включва 53 100 пълнолетни граждани на 102 страни на седем континента, като според авторите е представително за 88% от човечеството. 

48 на сто от анкетираните българи например са се съгласили с твърдението, че "евреите са по-лоялни към Израел отколкото към страната, в която живеят".

Цели 67% пък са били съгласни с тезата, че "евреите имат прекалено много власт в световния бизнес". 59% са подкрепили мнението, че "евреите все още прекалено много говорят за Холокоста".

В глобален план 26 процента от населението или 1,09 милиарда души са с антисемитски виждания. В същото време само 54% от анкетираните са чували и знаят за Холокоста. 

Най-висок е делът на антисемитите в Близкия Изток и Северна Африка - 74%. Следва Източна Европа с 34%. В западната част от континента той е 24%, в Азия - 22%, в Северна и Южна Америка - 19%