OffNews.bg

Стотици се включиха в София Прайд 2017, жандармерия ги пази (снимки)

Стотици се включиха в тазгодишното шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) "София Прайд", което започна до Паметника на съветската армия. 

Инициативата е под надслов „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да насърчи дискусия за приемането на различните и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с нехетеросексуална ориентация.

Парадът преминава при изключително засилено полицейско присъствие, а участниците преминават през специални буферни зони, като целта е да не се стигне до напрежение между тях и участниците в протестното шествие против гей парада, което се проведе час по-рано отново до Паметника на съветската армия.

Снимка: Сергей Антонов

Организатор на анти гей демонстрацията е "Национална съпротива". Тя премина под надслов "Да изчистим София от боклука".

Снимка: Сабин Коларов

Тази година шествието "София Прайд" е подкрепено от 18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ-България и Върховния комисариат на ООН за бежанците за България. Организаторите подчертаха, че нито един представител на властта не е изразил подкрепата си. 

Снимка: Сергей Антонов

Шествието беше подкрепено и от редица известни личности, сред които Свилен от група "Остава" и поета и драматург Стефан Иванов. 

Снимка: Сабин Коларов

Организаторите на събитието обявиха, че се борят за признаване на гей браковете, за адекватни мерки срещу агресията срещу ЛГБТИ обществото, обучение в училище за ЛГБТИ. 

Снимка: Сергей Антонов

Шествието потегли малко преди 19.30 часа, като маршрутът му не беше обявен предварително от мерки за сигурност. 

Снимка: Сабин Коларов

Както беше обявено първоначално, в шествието се включиха и кукери в цветовете на ЛГБТИ обществото, които да изгонят духа на хомофобията. Те обаче се появиха за кратко, може би заради реакцията, която предизвика в обществото решението им за включване на кукери - редица организатори изпратиха писма до Столичната община и Министерството на културата, за да изразят недоволството си от това. 

Снимка: Сабин Коларов

Шествието тръгна по ул. "Ген. Йосиф Гурко", след това по "Г.С. Раковски" и по бул. "Княз Александър Дондуков", за да се върне отново до Паметника на съветската армия. Заради шествието движението в центъра на София беше спряно за кратко. 

Снимка: Невена Илиева