OffNews.bg

Стотици на протест в Асеновград срещу роми, нападнали спортисти в града

Спонтанен протест се проведе по улиците на Асеновград, предаде бТВ. Причината - гражданите се ядосани заради нападението на роми над тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Стотици жители на Асеновград излязоха по централните улици на града. Първоначално протестът е започнал мирно, но по-късно протестиращите са се насочили към ромската махала. 

Полицията и жандармерията, които са били на мястото на събитието, са спрели тълпата преди да стигне до ромската махала. 

Протестът е организиран в социалните мрежи. Очаква се още един - в неделя, като се предвижда той да бъде по-голям.

В понеделник група младежи от ромски произход напада с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Напрежението е започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни. 

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца. 

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата. 

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани осем души от ромски произход между 18 и 41 години, образувано е досъдебно производство. Районната прокуратура също ще предприеме мерки.