OffNews.bg

Спаси София с проект Люлин градина, става и за други квартали

Активистите от Спаси София представиха днес проект за изграждане на квартален парк в най-голямото междублоково пространство в ж.к. Люлин. Проектът е разработван две години, а живущите в района са включени чрез анкети и мнения във всяка фаза на процеса.

Целта е гражданите да получат красива градска среда в близост до домовете си. Освен много повече зеленина, предоставеният от нас проект предвижда цялостно обновяване на алеите и осветлението, а градината ще бъде и място за спорт, детска игра и социални контакти, каза Борис Бонев, независим общински съветник от Спаси София. 

Основно за нас беше да предвидим условия за приятно прекарване на времето на открито за всички жители на града - от най-малките до най-големите. Именно затова в пространството предвидихме две детски площадки - за малки и за по-пораснали деца, комбинирано спортно игрище за различни видове колективен спорт, както и беседки и места за разговори и общуване между съседите. Целта ни е да превърнем сегашното изоставено междублоково пространство в приятна, зелена и спокойна среда за всички, обясни арх. Таня Митакева. 

Независимо къде живее, всеки има право на уредена, чиста и приятна градска среда. Именно затова изработихме този проект и сега го подаряваме на Столичната община. Аз ще се боря той да получи финансиране в бюджета за 2022 г., защото не може най-населеният район, Люлин, да бъде игнориран, подчерта Бонев.

По думите му, проектът за Люлин градина трябва да се ползва като типов, за да може подобни градинки и изцяло обновени междублокови пространства да бъдат направени и в останалите квартали на София. 

Проектът за Люлин градина: 

Междублоковото пространство е разположено в югозападната част на жилищния комплекс Люлин 6, в непосредствена близост до бул. „Панчо Владигеров“, на 20 минути пешеходно разстояние от метростанция Люлин и до спирки на различен тип градски транспорт. Наблизо се намират и супермаркет, 27 СОУ „Акад. Георги Караславов“ и МБАЛ Люлин. Относително близо е Западен парк, но липсват достъпни входове към парка.  

Акцент в схемата на движение е широка кръговата алея, която ще свързва всички пространства, кътове и съоръжения и ще предлага удобен начин за движение в градината, а именно разходка и „джогинг“. 

С цел задоволяване на нуждите на живущите са обособени 4 отделни функционални зони: Спорт – обновяване на съществуващите спортна площадка и фитнес на открито; Мултифункционална (активен отдих); Детска игра (за две възрастови групи: малка, за деца 0–3 години и голяма: за деца 3–12; Отдих, вкл. композиционен център на градината.

Буферна зелена зона изолира градината от околните пространства и улици. 

Проектирано е икономично, но практично и красиво обзавеждане с пейки и кътове за почивка. С клоцове (озеленени стенички за сядане) се създава своеобразна трибуна към игрището. 

Използвани са подходящите места за сядане – на юг, югозапад и запад на алеите или т.нар. „Любими пейки“, за да може да бъдат засенчени в горещите летни дни и на достатъчно разстояние една от друга. Подредени са в различни комбинации с капацитет от 1 човек до групи от 8 човека.

На база самостоятелно изградените от жителите на квартала кътове са предвидени изолирани в зелени площи беседки с места за скара, достъпни чрез обособени „бавни“ пътеки от чакъл. Формирана е група масички, отделени в зелена площ за шах, тихи игри и пикник. 

Във всяка детска площадка са предвидени съоръжения, които да могат да развият двигателни и умствени способности на децата, в зависимост от тяхната възраст. Съоръженията са от устойчив на износване материал, имитиращ дървени трупи. Спазени са всички зони за безопасност на всяко от съоръженията. Цветове за ударопоглъщащата настилка, както и на съоръженията, са балансирано подбрани и целят да възпитават естетическо усещане у децата.

Детските зони са обезопасени с геопластики (ниски хълмчета) с височина на билото 1,80 м и огради на входовете с височина 1,10 м. Входовете са решени с двойни врати, с отваряне навън от площадката за игри. Площадката за по-малките е с два входа, а за децата от 3 до 12 – с четири.

Детският кът за деца от 0 до 3 годишна възраст е с площ 130 кв. м., като предвиденият максимален капацитет на зоната е около 30 деца. В тази площадка са обособени комбинирано съоръжения с пързалка, пясъчник, разделен в две пространства с везна за прехвърляне на пясък, люлка с плетен кош и две клатушки под формата на пчели.

Зоната за деца от 3 до 12 годишна възраст е с площ 360 кв. м., максималният капацитет е около 100 деца. Обособените съоръжения са разнообразни: заложени уреди са за катерене и баланс, за люлеене, въртене както и пързаляне. Предвидени са тематични съоръжения като колонка от газстанция и музикални съоръжения. На територията на детския кът има и позиционирани масички за колективни игри.

В идейния проект са запазени всички съществуващи дървета, но в следващ етап е нужна фитосанитарна експертна оценка, за да се установи тяхното състояние.

Оставени са и обширни, свободни от дървета поляни (в английски стил), които хората сами ще могат да избират как да ползват – за пикник, игра на волейбол, федербал, четене на книга и други любими занимания.

Предложението е да се обособи площадка за игра на кучета в отделно пространство, за да може цялата градина да може да се ползва свободно и безопасно от хората и най-вече децата, без притеснения от техните родители.

Предвид размера на градината и разнообразните дейности в нея, в нея да няма транзитно велодвижение и обособени велоалеи.

Настилката ще е асфалтова с кант от гранитни павета, които могат да бъдат рециклирани от депата на Общината. Обръща се внимание на ширината на алеите, нужна за ефективното им ползване, като кантът ще е в периферията им в т.н. ‘бавна’ зона за почивка, с пейки и кошчета. Асфалтовите настилки ще са удобни за ползване от всички със затруднения в придвижването. 

Основен акцент се поставя върху качественото осветление, което да осигури вечерно ползване на градината, чувство за сигурност и комфорт у посетителите. Едновременно с това осветлението, като брой, светлина и разположение на осветителните тела, няма да пречи на жителите на околните блокове. Предвижда се и чешма в центъра на градината.