OffNews.bg

СОС решава днес: Мият улиците на София два пъти повече догодина

Двойно повече ще се мият улиците на София през 2019 г. Тези, по които се движи градски транспорт, ще се метат само от машини, които ще чистят по-често и тротоарите и велоалеите.

Това предвижда план-сметката за чистотата в столицата, която трябва да гласува СОС на заседанието си днес. Парите надхвърлят 200 млн. лева, а такса смет няма да се увеличава.

За сметосъбиране и сметоизвозване догодина са предвидени 63 млн. лв. С 1,5 млн. лв. повече са отделени за събиране на едрогабаритни отпадъци, като целта е да се намали нерегламентираното им изгаряне и завърсяване на въздуха. Със 7,6 млн. лв. повече се предвиждат за поддръжка на чистотата на обществените пространства. С 2,3 млн. лв. повече ще са и средствата за поддръжка на междублоковите пространства. 

С 1 млн. лв. повече общината ще плаща за депониране на отпадъци, макар да не се предвижда увеличение на количеството. Причината за повишението на средствата е увеличението на таксата, която кметството дължи за всеки тон депониран отпадък. С 1,5 млн. лв. повече ще разполага и Столичният инспекторат, за да увеличи контрола над дейностите.

Размерът на такса смет остава 1,6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса.