OffNews.bg

Собственици на имоти: Застрояването на "Младост" е мит

Въпреки че Столичният общински съвет вече назначи Деница Николова за временен кмет на район "Младост" до провеждането на местни избори в квартала наесен, то декларациите в защита на отстранената от този пост доскорошна титулярка на този пост Цвета Авджиева продължават.

Поредното отворено писмо в нейна подкрепа е на организация, наречена Национално сдружение за защита на собствениците на имоти. То е адресирано до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, до кмета Йорданка Фандъкова и до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

В декларацията на собствениците на имоти се казва, че твърденията за застрояване на "Младост" са мит и популизъм.

Публикуваме пълния текст на писмото, в което е запазен оригиналният правопис и пунктуация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ, В ПОДКРЕПА НА ИНВЕСТИТОРИТЕ В СОФИЯ

УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ СТОЛИЧНА ОБЩИНА,

УВАЖАЕМА Г-ЖО МИНИСТЪР.

Категорично възразяваме срещу заявеното от гражданите и политиците искане, за забрана на строителство в р-н Младост, върху терени предназначени за застрояване, според действащите Подробни устройствени планове /ПУП/.

Категорично възразяваме срещу поставянето под съмнение на действието на Подробните устройствени планове /ПУП/ и Разрешения за строеж в р-н Младост.

Силно сме обезпоени от ясен и недвусмислен отговор от администрцията, подтвърждаващ законността на ПУП, както и от някои конкретни нейни действия, възпрепятстващи инвестиционния процес.

ПУП за р-н Младост, са изготвени на основание на Закона за София, Общия устройствен план , 12 обществени обсъждания, приети са от СОС и са влезли в сила през 2009 г. Тези планове, по общи показатели за плътност на застрояване и озеленяване на територията, са изключително щадящи градската урбанизирана територия. Показателите им се доближават до показателите на вилна зона. Мит и популизъм е застрояването на р-н Младост. Да се поставя под съмнение правната стойност на действащите ПУП в Младост, под въздействие на шумно изразени групови интереси, значи да се развали фундаментът на инвестиционния процес.

Искането да се спре даден инвестиционен обект, строеж, отговарящ на ПУП и законовите норми, може да се харесва на група граждани, на политици, но по същество е противоправно действие, защото нарушава други законово – установени права. Нарушават се нашите права, като собственици на земя, за която е влязал в сила план /закон/ и е предвидено да се строи. Това е фундаментален принцип в демократичните общества. Отказът на администрацията да се разреши строителство или отмяна на вече разрешен строеж, върху земя с отреждане на строителство е противоправно действие по Наказателния кодекс.

Всяка държава, всеки град се стреми да привлече инвеститори, да привлече капитал, което като цяло увеличава общото благо, ползите за обществото. Една построена средно голяма сграда, носи около 2 000 000 лв. ДДС в Държавния бюджет, постоянни доходи от данъци, нови работни места и т.н. Това са средства с които се плаща за здравни грижи и лекарства, за безплатно образоване, отбрана, полиция, пътища и т.н. и т.н. Като се пречи да се реализира един инвестиционен проект, не се увреждат интересите само на инвеститорите, но и на всички очакващи подкрепа, издръжка, заплата от бюджета, работа и заплата за труда си. Тези които желаят нова забрана за строителство ще нахранят ли гладните, ще платят ли лекарствата на онкоболните, ще платят ли за земята ни която използват безплатно, вероятно не. Добре е поне да им се зададат тези въпрос, за да се разобличи цинизмът в тезата им.

Никой няма правото да ползва чужда собственост без съгласието на собственика. Ние желаем да строим върху земята си, тя е отредена за строителство при конкретни параметри и очакваме Държавата и Общината да приложи закона.