OffNews.bg

Сгрешена задача на Олимпиадата по математика за IV клас в София

Задача със сгрешено условие са решавали четвъртокласниците на общинския кръг на Олимпиадата по математика в София.

Задачата гласи:

"На 17 декември Красимир от 4А има рожден ден и е поканил целия си клас на гости. Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях е дало по 9 лева.

Колко момчета и колко момичета има в 4А клас, ако се знае, че момичетата са с 4 повече от момчетата?"

Единственият вариант да се реши задачата при положение, че се търси броят на децата в класа (т.е. 26-те деца, които са дали пари, плюс Красимир), е да се приеме, че е възможно да съществуват 15.5 момичета и 11.5 момчета, което очевидно няма как да е вярно.

За проблема със задачата съобщи блогът http://alekdimitrov.com/, а OFFNews потърси Министерството на образованието, за да разбере дали общинският кръг ще се проведе отново и ако не, как ще се оценява въпросната задача. Потърсихме ведомството, защото отговорност за грешката носи Регионалното управление на образоването в София с началник Ваня Кастрева, което пък е подчинено на МОН.

От отговора на МОН става ясно, че общинският кръг няма да бъде анулиран и проведен отново заради грешката. Не става ясно как точно ще бъдат оценявани децата в този случай. От МОН твърдят, че учителите, които ще оценяват работите, са получили критерии за оценяване, "така че нито един участник в общинския кръг на Олимпиадата по математика да не бъде ощетен".

"Цялата задача носи 7 точки. Според указанията на РУО-София-град, ще бъдат давани точки за всяко разсъждение, подкрепено с логическа обосновка. Учениците получават максимален брой точки, ако са разсъждавали правилно и са описали аргументите си", пише в съобщението от пресцентъра на МОН до OFFNews.

Устно от МОН ни обясниха, че ако децата са написали, че задачата няма решение и да обосновали твърдението си, ще получат максимален брой точки. В същото време, в блога се уточнява, че "cпopeд инфopмaция нa poдитeли, peдицa yчитeли нa дeцa в 4-и ĸлac са oбяcнявaли нa xлaпeтaтa, чe зaдaчaтa e ĸopeĸтнa".

Организацията по изготвянето на задачите и критериите за разпределение на точките за всяка от задачите за общинския кръг, както и контролът по провеждането му е бил възложен на експерта по математика в Регионалното управление на образованието, уточняват още от МОН в отговора си.

Неясно е кой е този експерт. В сайта на Регионалното управление пише, че експертът по математика е Валентина Арабаджиева, но тя от няколко месеца не работи там.