OffNews.bg

Съветът на Европа: България тълкува погрешно какво е джендър

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция заради "опасения и неразбиране на термина джендър".

Ягланд направи коментара си в изявление по повод Международния ден на жената 8-ми март.

В него той посочва, че Съветът постига особено важни цели срещу насилието над жените, но има нужда от още напредък в тази сфера.

По думите му Истанбулската конвенция е доказано ефективен инструмент срещу насилието, основано на пола - в т.ч. домашното насилие, сексуалния тормоз, психическото насилие и следенето.

Досега конвенцията е ратифицирана от 33 държави.

В изявлението си Ягланд специално акцентира на ситуацията с България.

"В някои случаи, като България, ратификацията бе блокирана заради опасения и неразбиране на термина "джендър". Вярвам, обаче, че това неразбиране може да бъде изяснено, ако се предостави коректна информация и има политическа воля, както в Хърватия, която ратифицира конвенцията през юни миналата година", казва Янгланд.

Сред държавите, които не са подписали документа, са Русия и Азербайджан. 12 страни членки на Съвета са го подписали, но все още не са го ратифицирали. Това са България, Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания.

Генералният секретар ги призовава да ратифицират конвенцията възможно най-скоро.