OffNews.bg

Проучване доказа, че богатите четат повече

Британско проучване на навиците за четене доказа, че богатите четат повече книги в сравнение с бедните, съобщи "Гардиън".

Проучването е проведено от Книжното дружество сред 1500 британци. Анкетираните са разделени на 4 групи – АВ, в която влизат хора с най-висок социално-икономически статус, следвана от С1 и С2, а DE е групата с хора с най-нисък социално-икономически статус.

Изследването показало, че 27% от хората в група DE никога не са отваряли книга, докато в група АВ те са 13%.

62% от хората в група АВ четат ежедневно или веднъж седмично. В същото време четящите всеки ден или веднъж седмично в група DE са 42%.

85% от участниците в група АВ посочват, че четенето подобрява живота и настроението им, докато същото е вярно за 69% от хората в група DE.

Проучването показва връзка между нищетата и нечетенето на книги, категорични са от Книжното дружество. Тези, които никога не са чели, живеят в по-бедни райони, имат повече деца и живеят в мизерия, коментират те.

Близо една пета от анкетираните (18%) казват, че никога не са чели книга, а 56% вярват, че компютрите и интернет ще заменят хартиените носители през следващите 20 години, показва още проучването на Книжното дружество.

Това мнение е дори по-често срещано сред участниците на възраст между 18 и 30 години. При тях процентът достига 64, обясняват те.  

27% твърдят, че предпочитат ровенето в интернет и социалните медии пред четенето на книги, като отново сред хората между 18 и 30 години процентът е по-висок - 56%.

Една пета (20%) от участниците в проучването никога не са си купували книга на физически носител. 76% от хората са отговорили, че предпочитат хартиения носител пред електронния.

„Истината е, че сме 2013 г., а не 1813 г. Имаме електричество, можем да си купуваме ДВД-та и да гледаме телевизия, вместо да четем книги. Книгите са за по-старото поколение, младите като цяло не четат“, казал на анкетьорите един от участниците в проучването.

Близо половината от запитаните (49%) твърдят, че много обичат да четат, а 23% се посочили, че "се наслаждават умерено". 36% пък са посочили, че често започват да четат, но им доскучава, а 35% не могат да намерят време за това, допълват от дружеството. 

Изследването хвърля светлина и върху връзката между четивните навици на едно семейство и бъдещото отношение на децата в семейството към четенето. Цели 89% от анкетираните, чиито родители са им чели книги, докато са били малки, сега четат на своите деца.