OffNews.bg

Протестът на перничани ще се премести на жълтите павета в София

Намерение протестът заради водната криза в Перник да се премести в центъра на София заявиха жителите на миньорския град, които днес облякоха жълти жилетки и демонстрираха пред общината на Перник. Това ще стане в началото на 2020 г., от която ни делят два дни, съобщи БНР.

Списъкът с исканията на перничанио е дълъг. Те поискаха съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите на екологията Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова и на ресорните им заместници и "не" на увеличението на водата.

"Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град".
"Държавата да поеме всички разходи по плащане на вода на перничани, докато трае водната криза", пожелаха жителите на Перник.

В протеста се включи и лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов, който обяви, че "ако исканията не бъдат изпълнени до 5 януари, множеството ще тръгне към София и няма да се оттегли, "докато не бъдат изпълнени исканията".

В столицата перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, обеща Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза тя.