OffNews.bg

Подигравки заляха мрежата заради новото паркиране по столичните ''Витоша'' и ''Патриарх Евтимий''

Промените в схемата на паркоместата по столичния бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" разбуниха духовете на софиянци в социалните мрежи. От дни във Фейсбук се води спор - добри ли са промените, или не. 

След скоростен ремонт велосипедната алея бе свалена на пътното платно, а пътните ленти - стеснени. Паркирането вече ще се случва по метода "рибена кост", което по думите на общинските съветници от ПП-ДБ-СС било въведено с наредба на Столична община (СО) през 2016 г. 

Булевард "Витоша". Снимка: БНТ

Правилото е да се паркира само в посоката на движение и със задната част на автомобила към тротоара. За целта шофьорите трябва да подминат свободното паркомясто и с движение назад да паркират автомобила си.

"Тук, тези места, които са маркирани косо са компенсация за живущите, час от чийто места отпадат заради промяна на организацията и успоредното паркиране на бул. "Патриарх Евтимий" което се въвежда", заяви пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов.

Според Спасов захождането назад при паркиране е единственият безопасен начин, за да има достатъчно видимост и при паркиране и при изход от паркомястото и включване в движението. 

Някои пътни експерти обаче не споделят мнението му. Според тях с новия метод паркирането няма до е по-безопасно, а само потеглянето ще е по-безопасно.

"Ефектът от цялото това нещо ще е много изнервени колеги шофьори, което ще се види не тук, а след това, където в следствие на това изнервяне, те ще причинят доста ПТП-та. Лошото е, че трябва да се паркира назад, което значи, че ако има знак за инвалидно място или служебен абонамент, то няма да се види", заяви председателят на Национално обединение на шофьорите Хинко Радков.

Живеещите в района масово недоволстват срещу новата организация на движение. От вчера в социалните мрежи валят оплаквания и подигравки с новата пътна маркировка. 

Едновременно с това защитниците на промените недоумяват защо софиянци трябва винаги да са недоволни при всеки опит за оптимизация на пътната инфраструктура. 

От "Спаси София" защитават промените като казват, че косото паркиране не затруднява шофьорите в Русе или Сливен, където подобни места са въведени от години. "Сигурни сме, че няма да затрудни и софиянци, паркиращи на бул. Витоша. "Подчертаваме, че това е единственият законен вид маркиране на косо паркиране, както е отбелязано в наредба МРРБ. Такова паркиране е по-безопасно, защото осигурява видимост при влизане и излизане", пишат от СС.