OffNews.bg

По-високи глоби за авиокомпаниите, нарушаващи правата на пътниците

Кабинетът одобри промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които ще предложи на Народното събрание. С промените се въвеждат по-строги санкции към авиокомпаниите, които не спазват правата на пътниците.

В одобрените промени в закона е предвидено налагането на имуществена санкция на авиокомпаниите, които не изпълняват задълженията си да предостави право на обезщетение или съответна помощ на пътниците в случай на отказан достъп до борда, отмяна или закъснение на полет.

Предвидени са санкции и в случаите, когато въздушен превозвач не изпълнява задълженията си да информира пътниците за техните права и не отговаря на техните жалби.

Предлага се въвеждане на санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да информира за крайната цена с включените в нея тарифи и такси, както и санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да предоставя тази информация, без да дискриминира, съобщиха от правителствената пресслужба.

Въвеждат се и изменения на текстовете, свързани с отговорността на въздушния превозвач за щети, причинени при превоз на багаж.