OffNews.bg

Петър Петров пред Nostrabet: Трудно ще бъде за Левски да излезе в Европа

Петър Петров е юноша на Левски, легенда на Левски и един от най-добрите леви защитници в историята на клуба. Той остави дълбока следа и в националния отбор на България, като участва в 3 от 4-те му мача на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 година, когато за първи път преминахме във втората фаза на мондиали.

Пред Nostra-БЕТ Петров изразява мнение за играта на Левски във Вечното дерби, за очакванията му от „сините“ до края на сезона и за това в каква посока ще се развиват под ръководството на новия си треньор.

Г-н Петров, как видяхте Левски срещу ЦСКА?

За съжаление нашите се представиха под очакванията ми, а като цяло това дерби ще остане като едно от най-слабите изобщо в историята. Аз не мога да проумея как ЦСКА играе толкова слабо напролет и въпреки това продължава да печели точки и да е лидер. Ако с такава игра станат шампиони, ще е някаква аномалия.

Възможно ли е турбулентните събития при „сините“ да са оказали влияние върху играта на тима?

Допускам го, въпреки че играчите не бива да се интересуват кой е президент и кой е треньор. Тяхната работа е като излязат на терена, да играят футбол и да защитават каузата на велик отбор като Левски. Това обаче не се получи на Великден.

Все пак Левски не бе надигран?

Това от една страна е така, но от друга ние нищо не направихме, за да спечелим. Нямаше идея в средата на терена, нямаше живец в атака, липсваха и захождания по фланговете. Аз мислех, че двамата ни крайни нападатели ще надиграват техните бекове и ще създават опасности, но и това не стана.

Коя е причината?

Как коя. На Уелтън вече му научиха играта и знаят как да го спират, а той е най-класният ни нападател. Залепят му един човек на гърба и друг да подсигурява, и го лимитират в атака. Аз очаквах да скрие топката на Тибо Вион, но явно съм се заблуждавал.

Може ли се каже, че Ивелин Попов е провалил Левски?

Не, разбира се. Той е най-опитният и логично трябваше да поеме отговорност. Изпълни обаче зле дузпата и нямам обяснение защо, но все пак само този, който не е бил дузпа, той не е пропускал. Ако Ивелин обаче няма психика и краката му тежат, какво остава за другите.

Справи ли се Топузаков в първото си дерби като треньор на Левски?

Той за една седмица нищо не може да промени. Отделно и състава не можеше да бутне, тъй като имахме двама контузени. Но щом предложихме такъв посредствен футбол, сигурно не е придал правилната настройка на играчите.

Какво очаквате да промени Елин?

На първо време сигурно ще промени нещо в тренировките, но в състава няма как да си позволи големи ротации, тъй като разполагаме едва с 14-15 полеви играчи. Останалите са младоци. Като начин на игра мисля, че до лятото ще се придържа към стила, изграден и наложен от Станимир Стоилов. Все пак е и негов ученик. Дано Елин се окаже психолог и взема правилни решения в хода на мачовете.

Ще влезе ли Левски в първата шестица и ще се пребори ли за участие в Лига на конференциите?

Това се очертава като изключително сложна задача. Ако играем така, както срещу ЦСКА, едва ли ще постигнем крайната си цел. Все пак силно се надявам, че този Левски е способен да практикува печеливш футбол.

Програмата на „сините“ до края на редовния сезон обаче изглежда тежка?

Програмата е такава, каквато си я направиш. Аз смятам, че Берое и Септември няма да ги пропуснем у дома, но с подобни продукции, като тази във Вечното дерби, не мога да бъда голям оптимист за двете ни гостувания на пловдивските отбори.

Как Ви се струва вариантът - седмо място и участие в бараж за Европа?

Едва има ли треньор на Левски, не само на Левски, но на който и да е друг сериозен тим, да се изправи пред играчите си и да каже: Момчета, паднете, защото трябва да завършим седми и да играем бараж. С наличния потенциал Левски трябва да излиза с настройка за победа във всеки мач, а футболистите му да показват, че заслужават да носят свещената синя фланелка. На който тя му „тежи“, веднага да си ходи, за да не продължава да лази по нервите на сините симпатизанти.

Четвъртото място най-вероятно също ще даде право на участие в мача за европейските клубни турнири?

Ще даде, ако няма сензационен носител на Купата. Но ние обаче, за да станем четвърти, трябва да се преборим с Черно море и Локомотив Пловдив, което няма да бъде лесно.

В крайна сметка, драма ли ще бъде, ако Левски не играе в Европа?

Драма не, тъй като футболът е само една игра и даден отбор се класира там, където е показал с представянето си на терена през сезона, че заслужава. Но, ако не играем в Европа, ще се лишим от сигурни приходи, а при тези задължения на клуба всеки лев и всяко евро е от полза.