OffNews.bg

Парковете в София са като панаири, търговци рекетират родители чрез децата им

Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица... Искам да се кача на количка, да поскачам на батута, да вляза в замъка... 

Родителите са подложени на истински рекет - чрез децата си, от всевъзможни търговци и собственици на атракциони в столичните паркове. Особено след края на работния ден, когато градините се напълват с незаконни продавачи и предлагащи развлечения като на панаир за най-малките. 

Посред бял ден търговец седи на пейка в парка Заимов, а на импровизирана сергия пред него се мъдрят топки, балони, вятърни въртележки и още куп джунджурии в ярки цветове. На метри от него търговка предлага царевица в чашка под зелен чадър.

Разрешение да са там нямат, категоричен е кметът на район Оборище Васил Цолов. Преди години имахме договор с един собственик на детски колички на батерии, от 2016 г. той е изтекъл, но майки ми казват, че се появява в парка след 18 часа, обяснява управникът.

Цолов е категоричен, че парковете в столицата трябва да има общинска полиция, която да ги охранява, в това число и от наплива на съмнителни търговци. 

Трябва да има и дефиниция за парк - като място за отдих, а атракционите могат да се обособят на определени за това места, предлага Цолов. И дава пример със своеобразния лунапарк пред някогашния стадион "Дружба" (Юнак) до Националния стадион "Васил Левски". 

Отделен проблем е, че изправността на атракционите, които работят без разрешение в парковете, а и тези с договори, е проблем само на техните собственици.  

През тази година Столична община планира ремонт и възстановяване на парк "Владимир Заимов" за 1,9 млн.лв. Проектът предвижда обновяване на настилки, чешми, водопровод и канал, поливна система, паркова мебел, озеленяване – тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, съществуващи детски площадки, изграждане на нови алейно и декоративно (ефектно) осветление, видеонаблюдение, детска площадка на мястото на разрушената “SOS Kindedorf” и автоматизирана тоалетна.

Предложението на кмета и граждани на района да се изгради изкуствен хълм, така че децата да се пързалят през зимата, не е прието. А можеше да се използва пръстта, която сега се копае заради метростанция от линия 3, вместо да се кара на депото, ядосва се Цолов. 

Другият голям проблем в "Оборище" според Цолов са заведенията, които работят доста след 22 часа, и шумът пречи на хората в квартала нощем.