OffNews.bg

Откриха пилона на Рожен. Радев атакува от поляната критиците на спорната инициатива

С издигане на българския национален флаг официално бе открит Паметника на Обединението, каквото е официалното име на пилонa "Рожен", грандоманска идея, разделила общественото мнение в България през последните седмици.

"След извисяването на трибагреника Роженските поляни бяха огласени от изпълнение на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър, представителния ансамбъл на Въоръжените сили и деца", съобщи БТА, която е медиен партньор на събитието.

Инициаторите за издигането на 111-метров пилон са го посветили на две годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизирала територията на България от 111 хил. кв. километра.

В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Още по времето на служебния кабинет на президента Румен Радев областните администрации бяха обявили конкурс за девиз на всяка област, който да бъде вграден в основите на пилона, официално инициатива на фондация "Наследство в бъдещето".

За мероприятието до Рожен пътува и президентът Румен Радев, който използва повода да атакува онези, които не харесват показността и грандоманията в идеята за пилона в Родопите.

"Днес ние казваме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива", заявил в Рожен Радев, цитиран от своя прессекретариата.