OffNews.bg

Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на Радев и проговори на български (видео)

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от мисията на Киев у нас.

По време на срещата с държавния глава Нейно превъзходителство изрази благодарност към българския народ за всестранната подкрепа на Украйна в условията на пълномащабната военна инвазия на Руската федерация за десетките хиляди украинци, намерили временно защита в България.

По време на аудиенцията беше обсъдено продължаването на политическата, икономическата, енергийната и отбранителната помощ за Украйна, сътрудничеството в рамките на изпълнението на формулата за мир на президента на Украйна и Кримската платформа, засилването на режима на санкции срещу Русия, развитието на украинско-българския диалог, както и реализирането на правата на многобройната българска общност в Украйна, съобщават от украинското посолство.

Също така посланик Олеся Илашчук записа и видеообръщение към българските граждани, в което говори на български, и благодари за помощта на народа ни към родината ѝ и подчерта многовековните връзки между България и Киевска Рус - Украйна.