OffNews.bg

Нова телефонна измама - SMS за намиране на работа

Нова телефонна измама с фиктивни есемеси за намиране на работа е ужилила над 700 души.

Схемата е следната: потребителят получава кратко съобщение с призив да отговори, за да потвърди, че желае работното място. Следва втори есемес и т.н. Всяко изпратено в отговор кратко съобщение се таксува по 5 лева без ДДС без потребителят да е уведомен за това. Работа, разбира се, не му се предлага.

За схемата разказа Нова телевизия в репортаж с потърпевши. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков уточни, че подведени потребители са изпратили общо около 1300 есемеса до кратък номер 1982 между 21 и 30 юни. Това е станало чрез платформа за кандидатстване за работа, поместена на сайт за обяви и автобиографии. Някои от потребителите никога не са се регистрирали в сайта, но въпреки това са станали жертва на измамата.

Хората са получили съобщение с текст: "Здравейте, кандидатствали сте за работа. Потвърждавате ли, че желаете позицията?"

КРС е започнала проверка по случая.

По всяка вероятност номерата на хората са събрани чрез фалшива обява за работа. Фирмата, даваща краткия номер под наем, е сигнализирала с мобилните оператори. Неин представител изрази увереност, че измамените ще си получат парите от скъпите есемеси.

По подобна схема други зрители сигнализираха, че са получавали от босненски номер есемес с текст от типа "Обади ми се спешно".