OffNews.bg

Най-щастливи са в Нигерия, Филипините, Казахстан. Българите вече не е сред най-нещастните

Два дни преди края на 2022 г. "Галъп интернешънъл" публикува данни от своето ежегодното изследване, проведено сред 35 664 души от 35 държави по света по инициатива и дизайн на председателя на асоциацията Джордж Галъп.

Изследването е проведено по метода "лице в лице", по телефона или онлайн.

Според данните 2023 г. идва с по-скоро песимистични очаквания. По-малко от една трета (31%) от респондентите вярват, че 2023 г. ще бъде по-добра от 2022 г. 34% споделят обратното мнение, а 27% вярват, че 2023 г. ще бъде същата като предишната. Резултатите показват ръст в песимизма, а картината сега много наподобява нагласите през 2008 г., която беше и годината с най-високи нива на песимизъм по света в новия век, коментират от "Галъп".

От изследването се виждат следните тенденции - Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия са страните с най-оптимистично настроено население.

Песимизмът обаче трайно се е настанил в Европа, като целият Топ 5 на песимистично настроените хора е европейски - Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия.

22 процента от руските респонденти в проучването са оптимисти за бъдещето, но 36 на сто са декларирали своя песимизъм, а 22% са неутрални. Още 20 процента са се въздържали от мнение.

На другия край на света - в САЩ, 37% от населението е заредено с оптимизъм, като тенденцията е на спад спрямо предишни проучвания. Въпреки това обаче в САЩ оптимистите са повече от песимистите - 27% са песимистично настроени. Американците с неутрални нагласи са една трета, а 6% не могат да преценят. Припомняме, че миналата година оптимистите в САЩ бяха 40%, а песимистите – 19%. През 2020 г. пък 59% от американците очакваха по-добра години, а песимисти бяха едва 16%.

Очакванията за възход или срив в икономиката също следват тенденция към задълбочаване на песимизма. 21% от респондентите очакват икономически възход през следващата година, близо половината (48%) са песимистично настроени, а една четвърт мислят, че 2023 г. ще бъде същата като 2022 г. в икономически план. Останалите не могат да преценят.

Въпреки задълбочаващият се песимизъм в света има и добра новина - според изследването все-още повече от половината население на Земята счита себе си за щастливо.

Мнозинството (54%) от хората от различни нации по света смятат себе си за щастливи или дори много щастливи. Над една десета се смятат за нещастни или много нещастни, а една трета не са нито щастливи, нито нещастни.

Сред топ 5 най-щастливи нации: Филипините, Мексико, Малайзия, Афганистан, Еквадор, Япония и Казахстан. Европа е по-посърнала, но най-нещастните страни са разпръснати из целия свят: Армения, Кения, Хонконг, Аржентина, Турция и Молдова. Това отново потвърждава хипотезата, че възприятията за личното щастие имат различен произход – в зависимост от индивидуалните обстоятелства и националния контекст.

Голямата новина - България вече не е в топ 5 на песимистично настроените държави. Страната ни показва средно европейски ниво по песимизъм и оптимизъм, сочат данните на "Галъп". 20% от българите очакват по-добра 2023 г. Песимисти за бъдещето са 44%, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази. В сравнение със средното за света българите запазват традиционния си за последните години песимизъм.

"Според своите жители Западът вече не е остров на оптимизъм и просперитет, който беше доскоро. Все повече и повече хора разбират, че войната не е близо до Европа, а е в Европа. Европейската общност е преди всичко проект за мира. Ще оцелее ли през следващата 2023 г. е под сериозен въпрос" - коментира данните Кънчо Стойчев, президент на "Галъп интернешънъл".