OffNews.bg

МВР иска електрическите тротинетки да се карат само с каска и книжка

МВР искат електрическите тротинетки да бъдат управлявани от хора, навършили 16 години и притежаващи конкретна категория шофьорска книжка. 

Проектът е в процес на обсъждане с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Друго предложение на МВР е тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по дрехите. Те ще трябва да се движат само по велоалеите, а при липса на такива - възможно най-вдясно в платното за движение.  

Забранено ще им е да се движат по улици където разрешена скорост е над 50 км/ч, а водачите на тротинетки не трябва да превишават 25 км/ч.

„От МВР отчитаме тенденциите са електрическите превозни средства и тяхната популярност в България и други европейски страни. Без съмнение липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на транспортни произшествия“, обясни министърът на вътрешните работи.

Той добави, че от МВР не са против развитието на електрически транспорт като добави, че подкрепя електрическите двигатели, които са щадящи за околната среда.