OffNews.bg

Морето изхвърли мъртви медузи ден след бурята

Морето изхвърли мъртви медузи по плажната ивица между Поморие и Несебър ден след силната буря.

Феноменът не е нов, но мащабът му никога не е бил толкова голям, коментират местни жители пред bTV.

На места водата се е оттеглила с няколко метра навътре.

Наред с останалите щети, ураганният вятър е изпочупил несетки надгробни плочи в гробището в Бургас, съобщава БТА.

Бурята е съборила и стари дървета в парка.

Вятърът беше със скорост над 100 км/ч. Част от изкоренените дървета, счупени клони и съборени огради паднаха върху автомобили. Бяха съборени електрически стълбове, указателни табели, има преобърнати пейки. Населени места останаха без ток. На места той все още не е възстановен.

В Поморие, където щетите са най-тежки, е в сила частично бедствено положение.

Буря вилня не само в Бургаско.

През целия днешен ден продължи отстраняване на авариите по електропреносната мрежа в Смолянска област. В по-голямата част на областта електрозахранването е възстановено. Утре децата от девинския квартал Настан няма да учат заради разрушения покрив на училище "Свети Кирил и Методий", съобщи БНР.

В Девин има отнесени покриви.

"Имаме доста щети, в училищата - в Настан и в Грохотно, и в детската градина в Грохотно - на втория етаж са счупени прозорците от южната страна на сградата. В училището в Настан утре няма да учат, тъй като ще трябва да предприемем действия по обезопасяването на прозорци, покривът ще трябва да се оправи, тъкмо му бяхме правили ремонт. Проблемите са и по жилищни сгради, по покривите. Всяка пета-шеста къща има някакви щети, било от обърнати керемиди, а в Настан 3-4 къщи имат по-сериозни щети“, каза кметът Здравко Иванов.

Повредени покриви на сгради има и в община Борино, а силният вятър е изкоренил огромни дървета в близкия до селото резерват Кастракли.

В Силистренско силен вятър събори дървета и счупи клони. Днес няма затруднения на движението, уверява областното пътно управление.

В Русе скоростта на вятъра по обяд е достигала над 120 км/час, а в ранния следобед е намаляла до около 100 км/час. Отправено бе щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав. Игнатов обясни, че има сигнали за паднали дървета и клони в Русе, както и за засегнати от тях няколко автомобила. Екипи работят по разчистването.

Част от село Бъзън е без ток заради повреда в трафопост. Работи се по отстраняването на проблема.

По пътя между селата Хотанца и Долно Абланово е паднало дърво, което е отстранено.