OffNews.bg

МО купува 6 двигателя за изтребители МиГ-29

Военното министерство е стартирало обществена поръчка за купуването на шест ремонтирани двигателя за изтребители МиГ-29, показва справка в портала за обществени поръчки.

Бюджетът на процедурата е 22 милиона лева без ДДС.

Двигателите трябва да бъдат доставени не по-късно от 12 месеца след подписването на договора. Летателният ресурс на българските МиГ-29 изтича в средата на годината, но въпреки това военните възнамеряват да продължат да ги използват до края на годината. Дори обаче обществената поръчка за ремонтираните двигатели да бъде изпълнена в по-кратки срокове от една година, ще има период, в който българското въздушно пространство няма да може да бъде охранявано от българските военновъздушни сили.

Засега не е известно откъде могат да бъдат доставени двигатели, пише "Медиапул" и допълва, че според данни от Министерството на отбраната разговори са били водени с Полша, още една страна от НАТО, както и с азиатска страна. Преди месеци военното ведомство разчиташе да получи двигатели от Полша, но това очевидно няма да стане, още повече че Варшава, както и Словакия обявиха, че са готови да предоставят миговете си на Украйна.

Министерството на отбраната наскоро обяви, че му предстоят разговори с Франция, Швеция и Израел за заместващи изтребители, с които да се охранява българското въздушно пространство до пристигането на първите 8 изтребителя F-16 Block 70, купени от САЩ.