OffNews.bg

Метнаха въже на Шмайзера, вече режат МОЧА с флекс

Фактическият демонтаж на МОЧА - Монумента на окупационната червена армия, в София започна.

Минути след 18 часа от крана бе пуснато въже, с което бе хваната най-високата от фигурите в скулптурната композиция - тази на солдата с шмайзера (всъщност оръжието е известно като "Шпагин"). 

Веднага след това започна работа по нарязването на фигурата на червеноармееца с флекс.

Първо бе отрязана ръката вдигнала високо автомата. Това се случи около 18,30 часа.

Снимки Асен Генов

Днес пред монумента на съветските окупатори се събраха малобройни и неособено ентусиазирани агитки, които се опитваха да спрат "специалната операция по демонтажа" на МОЧА. Сред протестиращите в защита на историческия фалшификат бяха депутати от пропутинските партии Възраждане, БСП и, естествено, Мая Манолова. Следовниците им обаче се брояха на пръсти. 

Много повече хора днес дойдоха пред МОЧА, за да се снимат за спомен за последно пред Шмайзера.

Решението за демонтажа на монумента на окупатора на Столичния общински съвет е от далечната 1993 г., но до момента не бе изпълнено. 

Разглобяването на опасния паметник в центъра на София очаквано разгневи властите в Москва. Пресаташето на руското външно министерство Мария Захарова дори си позволи да заплашва страната ни.

"Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение", заяви говорителката на Сергей Лавров.