OffNews.bg

Луковмарш се провежда в София (видео)

Десетки хора се събраха в центъра на столицата за тазгодишния Луковмарш, който отбелязва годишнината от смъртта на спорната за историята личност на генерал Христо Луков. 

Маршът започна въпреки забраната за провеждане на шествие. За поредна година столичният кмет Йорданка Фандъкова не позволи организирането на проявата, за да се избегнат сблъсъци с хора с притивоположни възгледи. Позволено бе единствено поставянето на цветя пред паметната плоча на генерал Луков.

Демонстрантите с факли и тъмни дрехи пресякоха кръстовището при ул. "Г. С. Раковски" и "Цар Освободител" в дълга колона.

Според тях ген. Луков е национален герой. Участниците в марша отричат антиеврейските му нагласи.

За мнозина обаче генералът е проводник на политиката на фашистка Германия у нас.

По традиция честванията в памет на ген. Христо Луков носят силен неонацистки заряд. Освен герой от Първата световна война и военен министър, той е лидер на крайнодясната националистическа формация "Български национални легиони" и често е обвиняван в антисемитизъм.

Луков е убит е пред вратата на дома си от наказателна група на БКП.

Маршът днес ще завърши на мястото на гибелта му - неговия дом на ул. "Тракия" 1, където ще бъдат положени цветя.

По обяд в София се състоя и контрапротест срещу Луковмарш. Мирното шествие тръгна от градинката пред Централната баня. За кратко беше блокирано кръстовището на булевард "Княгина Мария Луиза" и улица "Екзарх Йосиф".