OffNews.bg

КЗП забрани на БНП Париба да заблуждава при отпускане на безлихвен заем

Комисията за защита на потребителите забрани на БНП Париба Пърсънъл Файненс да заблуждава клиентите при предлагането на безлихвени заеми. 

Заповедта за забрана на практиката на КЗП е от 25 март 2015 г., но е била обжалвана и сега е потвърдена от Върховния административен съд. Наложена е и санкция от 5000 лева. Практиката е била прекратена също през 2015 г., след издаването на заповедта.

БНП Париба е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала изискването за такса „ангажимент”, която прави заема по-скъп, отколкото при наличието на лихва по него.

Финансовата институция е предоставяла заеми с 0% годишен лихвен процент за закупуване на различни стоки от търговски вериги. Потребителите обаче не са информирани своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса „ангажимент”.

Таксата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита.

Всичко това е посочено едва в договора за отпускането на заема. Така се създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса „ангажимент” не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент, обясняват от КЗП. 

Оказва се също, че при тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829,00 лв. за еднакъв период от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса „ангажимент” и 4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това, според Закона за потребителския кредит, при предсрочно погасяване на заема, кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. А в разглеждания случай се предвижда потребителят да заплати цялата такса „ангажимент”.

От КЗП съветват преди подписване на договор за кредит да се проверява не само размерът на лихвения процент и годишния процент на разходите, но и таксите и комисионите за банката.