OffNews.bg

КЗП за скъпите пържоли: Ресторантите не могат да обявяват цени на грамаж

Практиката ресторанти да обявяват цени на грамаж вместо на порция е незаконна, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод популярно в социалните мрежи видео, в което семейство получило във варненски ресторант сметка от 650 лева.

По-голямата част от сметката е за три пържоли "рибай", които им стрували 490 лева. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката.

Това е честа практика - ресторанти редовно обявяват на грамаж цените на по-скъпи месни ястия и риба. 

Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, пред bTV.

"Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.

По думите му изключение може да се направи в редки случаи - например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента.

От управата на ресторанта коментираха пред Нова тв, че клиентът е бил предварително информиран как ще бъде таксуван.

Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.