OffNews.bg

Кунева: ЕК спира пари, защото не вярва в кабинета

 

„Има недоверие, че правителството ще се справи, иначе нямаше да отекне с такъв ужас у самите управляващите. Това е един-единствен сигнал – не можете да се справите.“

 

Това заяви на работна среща пред журналисти лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Думите й бяха коментар по факта, че Европейската комисия спира разплащанията по ОП „Околна среда“.

Бившият еврокомисар оглавява експертната група в сектор „Външна политика“ на Реформаторския блок.

Освен Кунева в брифинга участваха Димо Гяуров („Синьо единство“), Владимир Кисьов (СДС), Димитър Бечев и Юлиана Николова от Гражданския съвет към обединението.

Според Кунева санкцията на ЕК е ясен знак, че Европа се скептична към управляващите. По думите на бившия еврокомисар проблемът е, че кабинетът отрича напълно всичко свършено от предходното правителство. Според Кунева това е в ущърб за всички бенефициенти по проектите.

Бившият еврокомисар изтъкна, че управляващите са направили съществена грешка пред ЕК, защото са се оправда ли с българската администрация, което още повече е уронило авторитета на България.

„Те основно казват следното: „Не вярваме на собствените си одитни институции. Те са лоши, не разбират, корумпирани са. Те са на други, не са наши – като сменим хората, ще станат добри“, заяви Кунева.

Експертите по външна политика на Реформаторския блок коментира още въпроса с мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Според Кунева той трябва да се разглежда по-скоро като забрана на българите да продават земя на изгодни цени.

„Ако политиците ги е грижа за българина, който не може да си купи или да запази земя, да се види примера на Украйна, която през 2010 г. помоли ЕС да отпусне помощ на полски безимотни селяни, за да купуват земя“, каза Юлиана Николова.

Реформаторите обясниха още, че в края на месеца предстои поредни срещи по преговори за прием на Украйна в ЕС. Според експертите договорката между Украйна и Съюза е от ключово значение и за България. Реформаторите обаче изразиха съмнение, че с подписаното споразумение по проекта „Южен поток“ Русия използва договорките с България, за да изнудва Украйна.

„Ако целта на „Южен поток“ е да направи Украйна по-слаба, тази цена върши работа - за да отслаби Украйна, а и да даде изход на Русия чрез България. Не е добре да се използва „Южен поток“ за натиск върху демократичните сили в Украйна, а това е добавената му стойност“, подчерта Меглена Кунева.