OffNews.bg

Кукери прогониха злото, сменят жената с балдъзата(снимки)

Кукери прогониха злото от Разлог. Седем групи от кварталите в градчето участваха в традиционния фестивал "Старчевата", провеждащ се в първия ден на Новата година, съобщи БГНЕС.

Освен традиционните "чауши", мечки, мечкари, танцьори и музиканти със зурни и тъпани, имаше и подвижен фризьорски салон "Пълна промяна", хлебарница „Илико” и други. Фестивалът се проведе в центъра на града, кукерите по традиция честитяха Новата година на стопаните, като пожелаваха здраве и берекет, сурвакаха, а мечките газеха стопаните за здраве.

Фестивалът „Старчевата” откри ромският квартал „Нов път”. Ромите, поздравени при стъпването им на площада с Новата 2016 години от кмета Красимир Герчев, представиха нагледно приказката за „Снежанка и седемте джуджета”. 

Атракция бе дефилето на групата от кв. „Гоце Делчев” с подвижната си "Лебарница Илико”. Върху камион с ремарке кукерите месиха хляб, произвеждаха в движение питки и палачинки.

Втората дефилираща на площада група представи и подвижен салон за красота „Пълна промяна”. На всички страни на камиона имаше шеговити надписи, като например съвета „Ако балдъзата ви е по от жена ви, направете пълна подмяна”, „Клъцни срежи и ц*ци направи” и др. 

„Крапата махала” се представи с облечени в национални носии над 50 танцьори, между които се търкаляха мечки и скачаха чауши.