OffNews.bg

Кукенхоф: Градината на Европа (Галерия)

Кукенхоф (Keukenhof) е един от най-големите паркове с цветни градини в света. Намиращ се в град Лисе, Нидерландия, паркът е дом на 79 декара цветни площи и е известен с прозвището „Градината на Европа“. Всяка година тук биват ръчно засадени над 7 милиона цветни луковици от само 40 градинари. Засаждането започва есента и продължава 3 месеца, до началото на декември. Паркът е известен най-вече с богатата си колекция от лалета (1600 вида), но в него има и много други видове цветя като зюмбюли, лилии, рози, карамфили и ириси.

Кукенхоф отваря своите врати само за няколко седмици всяка година- от края на март до началото на май. За този период, през 2019, паркът е бил посетен от 1.5 милиона души. Това се равнява на 26 000 посетители на ден. Тази година обаче отварянето на парка беше отложено с няколко седмици заради пандемията. Кукенхоф отвори врати на 9-ти април с лимит от 5 000 посетители на ден, всички от които трябва да предоставят отрицателен тест за COVID-19. За щастие на любителите на цветя в страната, тестовете са напълно безплатни.

История

Кукенхоф е разположен в близост до холандския замък "Слот Тейлинген" (Slot Teylingen), който е бил построен през 15 век. Земята е била използвана за кухненска градина на замъка, откъде идва и името Кукенхоф (преведено от нидерландски означава „кухненска градина“). Паркът придобива днешния си вид през 1950 г., когато за първи път е отворен за масови посещeния и събира 236 000 посетители в същата година.

Интересно

Нидерландия е често асоциирана с лалета, което не е случайно. Годишно 4 милиарда лалета биват отгледани в „Ниската земя“, половината от които продадени в чужбина, правейки държавата най-големият производител и износител на лалета в света. Въпреки това Нидерландия не е родината на лалетата, както много хора мислят. Лалетата за първи път са внесени от Османската империя в края на 16-ти век.

Скоро след това, нидерландците влизат в търговията с цветя като износител и стават един от големите играчи. През 17-ти век, се случва всеизвестната „Мания по лалета“ - период, в който цените на лалетата достигат абсурдни нива, след което рязко падат. В пика на манията, цената на една луковица надхвърля цената на цяло имение в центъра на Амстердам. Сред икономистите, това се счита за първия икономически балон в историята.

Източник: Борса за цветя “GreenHouse”