OffNews.bg

Кристиян показвал по телевизията как се крадат лични данни месеци преди НАП

Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен, че стои зад изтичането на данни от НАП, след като е хакнал сървърите на агенцията, е показвал по телевизията колко е лесно да се крадат лични данни само няколко месеца преди това.

В репортаж на Bulgaria ON AIR от декември 2018 година 20-годишният хакер показва на живо как това може да стане. Записът е бил във връзка с материал за сигурността на обществените Wi-Fi мрежи.

Експерти обясниха, че за пробиването на сигурността на тези мрежи хакерите използват често така наречените man in the middle атаки.

„Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага“, обяснява той.

Като демонстрация Кристиян създава нова безжична мрежа, в която репортерът въвежда личните си данни за онлайн банкиране, които малко след това експертът по киберсигурност успява да придобие.

„Всяко едно изображение, което зареждате Вие, се вижда и от човека, който Ви атакува. Единственият начин е да използвате доста по-трудни пароли“, обяснява обвиненият за атаката срещу НАП мъж.