OffNews.bg

Кметът Терзиев можеше вчера да въведе зелен билет заради мръсния въздух, заяви Лорита Радева

Три са факторите, които водят до превишенията на нормите за фини прахови частици във въздуха на София: котловинния характер на релефа, мъгли, инверсия и ниско атмосферно налягане и нашето поведение, с което замърсяваме въздуха на града. Трябва да променим себе си. 

Това обясни общинският съветник от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, която в предишния СОС бе председател на комисията по екология, по бТВ. По думите й мерките, които се взимат от Столична община, са дали резултат. 

От 2019 г. няма превишение на средногодишната норма, а от 2021 г. в 4 от 5 станции в София няма превишение за повече от 35 дни годишно. Само в "Надежда" не е постигнат този резултат, каза още Радева. Това не означава, че вчера не видяхме 4 пъти превишение на нормите, трябва мъжество и отговорност мерките да се прилагат, допълни Радева. 

Факт е, че зависи от гражданите, но общината и институциите са тези, които трябва да създадат условия, за да спазват хората правилата. Контролът е изключително важен, подчерта Пламена Терзирадева от ПП-ДБ-СС. Според нея механизмът за справяне с мръсния въздух на общината не се е прилагал добре и не е амбициозен 

"Това е един дискриминационен модел, защото само в центъра ли има мръсен въздух? Крайните квартали са не по-добре. Насочването като политики за мен е сбъркано. Трябва да говорим много повече за миене на улици, защото става въпрос за фини прахови частици. Автомобилите и изпаренията са на едва пето място по замърсяване на столицата", каза Еньо Савов от БСП. Като друг проблем той посочи горенето на боклуци, включително и на гуми. 

Терзирадева пък обясни, че ПП-ДБ-СС вече са написали доклад за подобряване на механизма, в който ще се заложи на по-строг контрол и по-ниски допустими стойности. 

Според Лорита Радева вчера кметът Васил Терзиев е можел да приложи мярката зелен билет, защото от 6 декември 2018 в механзима за борба с мръсния въздух има трети раздел и той позволява при трите условия - инверсия, ниско налягане и мъгла, както вчера, кметът да въведе зелен билет.