OffNews.bg

Кметът на Перник: Общината фалира

Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лева, обяви кметът ма града инж. Иван Иванов.

Според него виновен за финансовия колапс е бившият кмет Росица Янакиева, която в момента е зам.-председател на парламента.

На ден има по два-три запора, идват, за да си искат парите. Общината има над 16 млн. лева просрочени задължения, а приходите са от около 20 000 лева на ден, което прави невъзможно за общината да функционира, категоричен е Иванов.

Общината дължи 250 000 лева – над 50 000 лева са за наеми, а останалите са целеви средства по делегирани дейности за учебните заведения, допълни той.

”Когато се натрупат сумите, става невъзможно да се платят. Как да функционира общината? Приходите на общината са занижени. До момента приходната част по бюджета е изпълнена на 59 процента. Като не са събрани приходите, как могат да се правят разходи?”, посочи кметът.

Харчено е много и на практика всичко е похарчено. Има огромна опасност да не можем да платим заплатите на хората, защото някой друг е похарчил парите. Не съм аз – няма и месец, откакто съм на поста. Съжалявам, че казвам тези неща, но това е истината, подчерта Иванов.

По думите му са му били заложени и капани с тока, който не е бил плащан от април, но успял да се справи с проблема, въпреки малкото средства в общината.

В момента в община Перник е започнала проверка по сектори.

За една седмица служителите, които отговарят за протоколи, фактури и т.н., се разболяха дългосрочно. Но ние ще се справим, независимо от това, заяви кметът.

Иван Иванов обясни, че постоянно води разговори с финансовия министър Владислав Горанов и очаква помощ както от Горанов, така и от Борисов.

Иванов посочи, че има решение на Общинския съвет за 2,2 млн. лева безлихвен кредит от финансовото министерство, като минималната сума, от която общината се нуждае, е 1 млн. лева, за да се изплатят заплатите.