OffNews.bg

Какви качества трябва да притежават състезателите по еСпортове

Електронните спортове са динамично развиваща се индустрия, в която се инвестират огромни капитали. Организират се ежегодни надпревари, провеждат се световни шампионати, а наградните фондове са едни от най-високите в спортния бизнес. Невероятните печалби стимулират все повече младежи да се захванат професионално с гейминг, а това води до по-високо ниво и привличане на голяма фенска база.

Анализи на социологически агенции показват, че геймингът се развива с най-бързи темпове в наши дни, а най-значимите турнири са следени в стотици държави от мултимилионна аудитория. Финалът на Световното по League of Legends е сред най-гледаните събития в световен мащаб и спокойно може да се съревновава за първото място със Супербоул и Мондиала по футбол.

Какво представляват еСпортовете

Електронните спортове се уповават на блокбъстър видеоигри, които са популярни в цял свят. Провеждат се състезания както на стратегически игри, така и на батъл арени, и спортни заглавия. Сред водещите имена в гейминга са Dota 2, Starcraft, FIFA, WoW, League of Legends и CS:GO.

Всяка седмица се организират турнири, било то регионални, световни, про лиги, в които професионални геймъри се впускат в битка за първата позиция. По подобие на традиционните дисциплини, еСпортовете биват индивидуални и отборни. При първите ключова роля играе подготовката и текущото ниво на даден състезател, докато вторите изпитват не само уменията на участниците, но и работата им в екип.

Шампионите в надпреварите печелят парични награди, които достигат милиони долари. Проучване на независима организация сочи, че през 2020 г. общият награден фонд на eSports турнирите надхвърля 250 млн. долара.
Почти във всеки букмейкър ще откриете подсекция “Esport” в спортния сегмент, която предоставя информация за активните състезания. Някои компании акцентират на топ еСпортовете, докато други добавят всичко от света на гейминг индустрията.

Ако имате афинитет към залозите на електронни спортове, можете да научите повече за най-добрия букмейкър: https://efirbet.com/efbet/.

На какво учат електронните спортове

Гейминг индустрията има своите критици, омаловажаващи позитивите и влиянието ѝ. Мнозина не възприемат електронните спортове като професионална дисциплина, а ги окачествяват като обикновени видеоигри. Това най-често са хора, далеч от гейминга, които нямат понятие колко труд и постоянство са необходими за постигане на желаните резултати.

Подобно на традиционните спортове, участието в eSports изисква много тренировки. Състезателите ежедневно се подготвят за предстоящите турнири, прекарвайки над 8 часа в игра.

Когато говорим за индивидуален електронен спорт, играчите показват качества като съобразителност, дисциплина, бързина. Успехът зависи от уменията и решенията им в отделните ситуации. Но има еСпортове, при които се противопоставят отбори, състоящи се от по 3-5-7 участници. Тогава се изисква работа в екип, съобразяване с всички съотборници и взаимопомощ.

Дори да приемем, че физическото натоварване не е толкова осезаемо, макар да има пътувания в различни краища на света, психологическото е във високи нива. Състезателите трябва да са добре подготвени, да се развиват постоянно и да не прегарят по време на турнир.

Електронните спортове учат на дисциплина, отдаденост и преследване на непрекъснати резултати. Ако не разполагате със споменатите качества, няма как да се развивате на професионално ниво и да участвате на най-големите състезания. Важно е да се отбележи, че квалифицираните надпревари нямат нищо общо с игрите за забавление.