OffNews.bg

Как се завзема бизнес? Разследване на Антикорупционния фонд

Разследване за това как се отнема бизнес за милиони публикува Антикорупционният фонд. 

То е по разказа на Илия Златанов - бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В 15-минутното видео Илия Златанов разказва как е потърсил съдействие чрез препоръчания му от приятел бивш следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите", казал му приятелят.

Златанов се обърнал към него, след като заради семеен конфликт се оказал изхвърлен, по думите му - незаконно, от бизнеса си. Той е бивш вече собственик на групата фирми "Изимет", които според АКФ са с 20 милиона годишен оборот и са основен производител на асансьори.

Свръзката с Петьо Еврото станала в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи" 55, близо до НДК.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ бившият следовател, сега адвокат Петров, обещава да съдейства. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“.

На 3 юли 2019 Илия Златанов подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Според разказа на Златанов, ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров. На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото от трезори злато за над 4 милиона лева е върнато на Илия Златанов. Неговият разказ обаче е по-друг: според него златото изчезва в багажника на колата на Любена Петрова, още на паркинга на Специализирана прокуратура, допълва АКФ.

Петьо Петров-Еврото Снимки: АКФ

Следват нови срещи и заплахи, включително за живота му и този на сина му Явор Златанов, който е в ареста след акцията на прокуратурата срещу семейната фирма и е на хемодиализа. Илия Златанов казва, че подписал всичко, което искат от него, и спешно заминал в чужбина. В момента Златанов се намира в държава, която не иска да обяви публично, и подготвя сигнали до европейски институции за това, което му се е случило.

"По-добре врабче в ръката отколкото щъркел в небето" - така потърпевшият обяснява защо се е съгласявал на делба и прехвърляне на фирми.

Имената в разказа на Златанов

В разказа на бизнесмена се споменават и други имена - на адвокатката от Пазарджик Десислава Коцева, която по думите му действала като натрапен му защитник, който впоследствие се обърнал срещу него. Споменава се и натрапена охрана от "две момчета от Перник", които на два часа се отчитали на Митко Каратиста (Димитър Спасов). Златанов посочва още, че братът на вътрешния министър е униформен полицай и личен шофьор на Петьо Еврото.

Споменава се и Делян Пеевски, за когото според Златанов Петьо Еврото споменал, че иска да контролира бизнеса с асансьори, защото се очакват 4 милиарда от ЕС за подмяна на старите асансьори.

Фирмата на Златанов е била прехвърлена на дружеството "К Корекшън", която станала новия собственик на фабриката в Дупница. "К Корекшън" пък била прехвърлена на фиктивно лице - роденият през 1993 г. Кристиян Христов, казва още Илия Златанов. 

"Ние с Черепа се справихме... вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята", казал му Еврото, за да го убеди, че няма как да не приеме условията.

"Подписваш, знаеш какво да правиш - иначе ти в затвора, той (синът му - б.р.) ще умре", казали му на последната среща.

Никой от замесените в разказа му не е пожелал и не е коментирал до момента изнесените твърдения.

„Осемте джуджета“ е първата част от разследването на АКФ по казуса.