OffNews.bg

Как се броят ястията на Бъдни вечер?

Трапезата на Бъдни вечер е само с постни ястия, 24 декември е последният ден от Рождественския пост, който започва на 15 ноември. Освен да приготвят вкусна храна - само растителна с олио, домакините трябва и да броят ястията, които ще сложат на масата. Според християнските обичаи броенето на ястията е част от празничните ритуали на семейните събирания. За празничното меню броят ястия трябва да е нечетен - 7, 9, 11 и т.н. Обичаите на Бъдни вечер изключват всякакъв алкохол - червено вино се пие на коледната трапеза, не на Бъдни вечер. Някои семейства слагат на масата вино или безалкохолни напитки, но при всички случаи питиетата не се включват в броя ястия. 

Бъдни вечер - традиции и празнични ритуали

Когато се броят ястията на Бъдни вечер, основните блюда са с боб, лозови или зелеви сарми с ориз, чушки, пълнени с боб, туршии, салати, тиквеник, плодове, ошав. На масата задължително трябва да има храни, които набъбват - пуканки, царевица, булгур също вършат работа, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието. Медът на трапезата пък е с цел да напомни за трудолюбието на пчелите и да подслади живота на семейството до следващата Коледа. 

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич. Бъдни се свърза с бдение - да се роди Исус, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо.

Коледните рецепти са разнообразни, но на Бъдни вечер броят ястия е задължително нечетен - колкото са дните на седмицата, месеците на бременността и др. Всеки трябва да опита от всички ястия, за да му върви през следващата година. 

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря и само праведните виждат светлина. Желанията, отправени в този момент, се сбъдват, вярва народът ни.