Как се броят ястията на Бъдни вечер?
Трапезата на Бъдни вечер е само с постни ястия, 24 декември е последният ден от Рождественския пост, който започва на 15 ноември. Освен да приготвят вкусна храна - само растителна с олио, домакините трябва и да броят ястията, които ще сложат на масата. Според християнските обичаи броенето на ястията е част от празничните ритуали на семейните събирания. За празничното меню броят ястия трябва да е нечетен - 7, 9, 11 и т.н. Обичаите на Бъдни вечер изключват всякакъв алкохол - червено вино се пие на коледната трапеза, не на Бъдни вечер. Някои семейства слагат на масата вино или безалкохолни напитки, но при всички случаи питиетата не се включват в броя ястия.
Бъдни вечер - традиции и празнични ритуали
- Централно място сред броя ястия на масата на Бъдни вечер заема прясно изпечена питка с паричка. Най-възрастният мъж я разчупва, като първото парче е за св. Богородица, а второто - за дома. Вярва се, че на когото от семейството се падне парата, през следващата година ще е здрав, чакат го щастие, благоденствие и късмет;
-
На трапезата за Бъдни вечер важно ритуално място заемат и орехите - какъвто орех си избере човек, ядката ще покаже добра или лоша година го очаква;
-
Сред броят ястия се разпръскват и глави чесън - според поверието скилидките гонят злото от тялото и дома;
-
Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, защото - според поверията, покойниците от семейството идват през нощта да се нахранят. След вечеря всички стават едновременно, а ако в стаята има камина или печка на дърва, тя не бива да се остави да угасне до сутринта;
- На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Където свърши солта, там влизат болестите и раздорите, вярвали старите българи.
Когато се броят ястията на Бъдни вечер, основните блюда са с боб, лозови или зелеви сарми с ориз, чушки, пълнени с боб, туршии, салати, тиквеник, плодове, ошав. На масата задължително трябва да има храни, които набъбват - пуканки, царевица, булгур също вършат работа, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието. Медът на трапезата пък е с цел да напомни за трудолюбието на пчелите и да подслади живота на семейството до следващата Коледа.
Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич. Бъдни се свърза с бдение - да се роди Исус, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо.
Коледните рецепти са разнообразни, но на Бъдни вечер броят ястия е задължително нечетен - колкото са дните на седмицата, месеците на бременността и др. Всеки трябва да опита от всички ястия, за да му върви през следващата година.
В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря и само праведните виждат светлина. Желанията, отправени в този момент, се сбъдват, вярва народът ни.