Как Е-тата превръщат водата в храна: Експеримент на ''Активни потребители'' (видео)
Възможно ли е водата да стане храна и какво я променя? Платформата "Активни потребители" и докторът по молекулярна биология Сергей Иванов обясняват как става това в експеримент.
Във видео д-р Иванов посочва, че това е възможно с помощта на гуми - т.нар. Е-та.
"Някои от гумите (Е-тата) са природни вещества, други са просто химия. Те са доста разпространени в индустрията, но хората не ги знаят, защото не ги използват в кухнята", казва той.
Д-р Иванов дава пример със салата "Снежанка", в която има няколко сгъстители, правещи я кремообразна. "Има много гуми в сладоледите, например, в сосовете и в още много други продукти".
Той прави и експеримент с гума гуар и модифицирана целулоза - бели прахове без вкус и мирис. Иванов поставя различни количества от сгъстителите във вода, като след 10 минути смесване водата придобива различни форми - гелообразна или с консистенция на конфитюр.
Той препоръчва хората да сгъстяват с по-традиционни рецепти - изберете да се потрудите малко повече, вместо да използвате гумите. По-здравословно е, съветва д-р Сергей Иванов.