OffNews.bg

Искат забрана на частните съдилища за събиране на дългове

Законопроект на омбудсмана предвижда да се забранят частните арбитражни съдълища за събиране на дългове.

Текстът е пред финализиране в Народното събрание, обяви общественият посредник Мая Манолова пред Нова тв. Според нея това ще спре "узаконения рекет на частната съдебна система", от която са пострадали мнозина. Има и крайно фрапиращи случаи, за част от които Манолова е разказала в писма до всички 240 депутати в Народното събрание. 

"Тази часпром съдебна система, която функционира в България, е мрежа от 45 съдилища, като само в едно от тях годишно се разглеждат по 100 000 дела, т.е. на ден се отхвърлят по 300 дела. Сметнете 100 000 дела по минимум 150 лева такси и разноски, юрисконсултски възнаграждения, арбитражни такси, това са 15 млн. лв. само за един съд всяка година", посочи Мая Манолова. Тя определи арбитражните съдилища, които не са част от съдебната система, като "орган за рекет върху българските граждани". "Колекторските фирми и частните съдилища извършват системни злоупотреби. Те вече започнаха да съдят покойници и общини", добави омбудсманът. Една колекторска фирма може да купи стар дълг за 20 стотинки и да получи от него 200 лева, каза тя.

Според Манолова ситуацията става много зловеща, когато става въпрос за бърз кредит. Един частен арбитражен съд може да постанови всякакви лихви, като например заем от 3 хиляди лева да нарасне до 23 хиляди.