OffNews.bg

Google: 1/3 по-малко хора в парковете на България, 58% намаление на пътниците в градския транспорт

Посещенията в ресторанти, кафенета, търговски центрове, музеи, библиотеки и киносалони в България са намалели средно с 66% след въвеждането на ограничителните мерки заради коронавируса, от 16 февруари до 29 март - показват данни от доклад на Google за промените в мобилността в резултат на кризата. Световният технологичен гигант направи такъв по страни, включвайки и България. Данните се основават на информация от продукти, сред които Google Maps - уточняват авторите.

По горния показател данните за София показват минус 70%.

Въпреки впечатлението за по-масово пазаруване, което създават опашките пред хранителните магазини и аптеките, данните показват, че по-скоро се стеснява кръгът от местата, където хората пазаруват. Опашки се вият пред големите магазини от веригите, но са намалели посещенията на пазари за плодове и зеленчуци, фермерските пазари, складовете за храни, специализираните хранителни магазини, дрогериите и - изненадващо - аптеките. Средното намаление за страната през периода е с 36%, в София - с 35%.

Парковете, площадите и обществените градини - разходките в които бяха забранени от властите у нас - стават все по-безлюдни. Общо посещенията в тях са намалели с близо 1/3, а в столицата повече - 42%.

Осезаемо изпразнени са превозните средства от обществения транспорт. На спирките в страната пътниците са с 58% по-малко, а в столицата те са намалели с 62%.

Мнозина работят от домовете си, или пък са в отпуск, болничен, или са останали без работа дори на етапа, в който страната ни не е достигнала пика в разпространението на заболяването и още не търпи жестоки икономически последствия от него. Пътуванията до работа са намалели с 29% общо за страната, а в София - с над 1/3, с 34%.

В тази среда на несигурност повече хора предпочитат да се приберат у дома. Като цяло за България средният процент на увеличение е 11, а прибралите се жители на София - плюс 15%.