OffNews.bg

Голямото пътуване за Великден пак започна - въпреки блокадите

За силно натоварено движение и задръствания на изходите на София съобщават няколко агенции и наши читатели, въпреки призивите на премиера Бойко Борисов и кризисния щаб за борба с COVID-19 да не се пътува за Великденските празници, които започват утре. Google traffic също показва километрични опашки.

Според очевидци полицаите на КПП-тата пускат всички желаещи, като събират само декларации.

В посока Пловдив задръстването в посока магистрала “Тракия” достига до Дружба. Според очевидци повечето хора в колите са по 4-5.

Задръствания има и към магистрала “Хемус”, като тапата стига до търговските обекти. Колона от автомобили искащи да се включат в стария подбалканския път София – Бургас също е образувала задръстване. Колоната започва от края на село Долни Богоров.

На изходите на София има КПП-та, които образуват колони, но опашките днес са много по-големи от обичайните в последните дни.  

За задръствания на изходите на града съобщиха и от Пловдив, като те са започнали още на обед.

Премиерът Бойко Борисов каза днес, че на съвестта на тези, които излизат от градовете без основателна причина, ще тежи, ако заразят близките си. Поводът за думите му са данните на МВР, съобщени по-рано, че хора представят на полицаите на КПП-тата на влизане и излизане от областните градове лъжливи декларации, че отиват на работа, а някои от тях дори се водели безработни.

В първото си изявление по темата за днес премиерът каза: „Те (нарушителите - б.р.) не са избягали от мен и карантината, ще си заразят родителите. След това като стане да използват хладилните камери не за месо, а за съхранение на трупове, или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги... Има закон, който го хванат, ще го накажат, но това ще е след дъжд качулка", заяви министър-председателят.

Заради предприетите противоепидемични мерки и намаляване на възможностите за безпричинни пътувания, БДЖ ще ограничи движението на влаковете в страната.

От 17-и до 20-и април включително няма да се движат общо 39 влака, които пътуват по различни направления на територията на страната. Всички останали влакове, които ще се движат по своите маршрути, ще могат да се ползват от клиентите на БДЖ само в основни и възелни гари.

Останалите гари и спирки по маршрута на тези влакове няма да се обслужват от служители на БДЖ и няма да се осъществява продажба на билети в тях. Тези гари ще бъдат единствено крайна точка на пътуване, като няма да бъде възможно осъществяване на начало на пътуването от тях.

Пълният списък на отменените влакове е публикуван на сайта на БДЖ, който към 18:30 беше недостъпен.