OffNews.bg

Глобалното споразумение за климата от Париж в сила от днес

Днес, дни преди началото на климатичните преговори на ООН, новото глобално споразумение за климата от Париж 2015 г. се превръща в правно обвързващ световен договор.

Предстоящата среща в Маракеш ще сложи основите на правилата за прилагането на новия договор и ще разчисти пътя за поемане на амбициозни ангажименти за по-бързи действия за климата.

“Целта на Маракеш е да се заловим сериозно за работа, да се изяснят правилата за участие в Парижкото споразумение и да се даде възможност на правителства, компании, градове и други сектори да поемат все по-амбициозни ангажименти. Трябва да си тръгнем от тези преговори с по-солидна рамка, но със съзнанието, че ние вече имаме цялата необходима власт, за да създадем света, от който се нуждаем” заяви Мануел Пулгар-Видал, ръководител на международната програма „Климат и енергия“ на WWF.

Парижкото споразумение трябва да се превърне в глобалната пътна карта за действия за справяне с климатичните промени. От период на обещания вече преминахме в ера на действия. Сега от всички нас зависи да държим лидерите ни отговорни за изпълняване на ангажиментите, които ще ограничат покачващите се глобални температури.

“Решенията, взети през следващите няколко години, до голяма степен ще определят дали ще успеем да се ограничим до прага на покачване на температурите с не повече от 1.5°C, приети във френската столица, или ще изберем немислимия вариант да го подминем”, каза Пулгар-Видал.